Som jag skrev på Instagram så “råkade” jag odla ringblomma. 😀 Jag visste att den är ätbar och traditionellt har använts som medicinalväxt, men hade tidigare ingen egen erfarenhet.
Nu kan jag tipsa om att strö kronbladen (blombladen alltså) i en sallad eller använda dem i en gryta. De ger en mild smak och framförallt en vacker saffransgul färg på maten!
Jag fick också tips om att torka blombladen och använda som te.
Traditionellt så har man använt ringblommor för sina sårläkande och inflammationshämmande egenskaper. Detta gäller främst själva blommorna. Utdrag från blommorna används utvärtes för att läka hud- och läppsprickor och hjälper vid eksem, brännskador och mer svårläkta sår som liggsår och bensår.
Ringblomma sägs vara särskilt bra mot hudinflammation, köldskador och såriga bröstvårtor (oskadligt för barnet). Ringblommans blommor har både antiseptiska och svampdödande egenskaper. Läkeeffekterna kommer bla. av den eteriska oljan, karotinfärgämnet och bitterämnet calendulin.
Man kan göra munvatten på blommorna vid inflammationer i munhåla och svalg.
Stjälkens saft sägs vara verksam som medel mot vårtor, liktornar och förhårdnader.
Att äta ringblomma (blommorna) har också hälsoeffekter. Den är milt kramplösande på matsmältningskanalen och även svett- och urindrivande. Den sägs sänka blodtrycket och verka lugnande.
Hela växten går att äta men kronbladen smakar bäst.
Som lite kuriosa så kan man även göra en väderprognos med hjälp av ringblommor. De stänger sig nämligen på kvällen och öppnar sig normalt på morgonen. Om de inte öppnar sig tidigt på morgonen – före ca 8, så blir det mulet eller regn 🙂
En studie i Schweiz visade att det är först när ringblomma förenas med fett/olja som dess sårläkande egenskaper blir riktigt effektiva. Ett sätt att göra detta själv är att göra en ringblomsolja som kan användas till mindre sår och torr eller sprucken hud. Du behöver då en mörk glasburk, olja (tex rapsolja) och ringblommor. Gör så här:
- Fyll en ren glasburk (helst mörk) med kronblad från ringblomma
- Häll på rapsolja så att den täcker blommorna helt
- Sätt på lock och låt stå i tre veckor
- Titta till den då och då och rör ner blommor som sticker upp
- Sila bort bladen efter tre veckor och häll upp i mörka glasburkar för att skydda mot ljus
Cecilia Astler says
Kan man använda kokosolja o göra salva? ?
Anna Sparre @ 4health.se says
absolut! 🙂