Oleocanthal i olivolja dödar cancerceller i ett nafs.
Jag har tidigare skrivit om det antiinflammatoriska ämnet oleocanthal i olivolja och oliver (https://4health.se/darfor-ar-oliver-och-olivolja-antiinflammatoriskt), och tidigare i år så gjordes en ny studie på ämnet, som visade sig döda cancerceller utan att skada vanliga celler.
Man har sedan tidigare vetat att olivolja kan ta kål på cancerceller, men inte vetat riktigt hur eller varför.
När man nu testat ämnet i labbmiljö så visar det sig skada speciella områden, så kallade vesiklar, i cancercellerna, där cellerna normalt förvarar sitt avfall. Det här gör att specifika enzymer utsöndras och genererar celldöd, apoptos. Extra intressant är att det är cancercellernas egna enzymer som tar död på dem, och att de dör väldigt snabbt. Programmerad celldöd, apoptos, tar normalt 16-24 timmar, men här dog cancerceller så snabbt som på 30 minuter.
Anledningen att cancercellerna dör men inte vanliga celler, är en skillnad i vissa membran där cancercellerna är svagare och har större vesiklar och därmed större membranyta “cancer cells, which tend to have fragile lysosomal membranes compared to non-cancerous cells, are susceptible to cell death induced by lysosomotropic agents”
Se även det korta vidoklippet nedan från NBC där man pratar om studien
Massor mer om cancer under taggen (https://4health.se/tag/cancer) och missa absolut inte avsnitt 40 av podcasten på ämnet! 🙂
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/23723556.2015.1006077#.Ve0_vLTATUc
Daniel says
Härligt, olivolja är fantastiskt! Vilken olivolja köper du?