Senaste veckan har det på flertalet ställen skrivits om hur sockerindustrin, dvs företagen, har påverkat råden vi får från EU.
Det finns ingen bevisad koppling mellan övervikt och socker – den slutsatsen har den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa dragit. Men resultatet kan ha påverkats av sockerindustrin, rapporterar Ekot
Annika Dahlqvist som jag intervjuade i avsnitt 31 av podden skriver bl.a.
“en genomgång visar att 4 av 5 studier, som är underlag för bedömningen, är bekostade av sockerindustrin. Den Europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa bedömer att det inte spelar någon roll vem som har bekostat studierna.
Det visar sig att de flesta av medlemmarna i Efsa har kopplingar till sockerindustrin… Man biter inte den hand som föder en.”
(länk)
Ann Fernholm som jag intervjuade i avsnitt 74 av podden var först ut och skrev bl.a.
…”de band som finns mellan sockerindustrin och forskare här i Sverige. Ett av de värre tycker jag är att Inger Björck, professor och ledare av Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet. Centrumets mål är att ta fram livsmedel som förebygger diabetes, men forskningen är sponsrad av exempelvis Fazer. Dessutom sitter hon med i styrelsen för Swedish Nutrition Foundation, tillsammans med marknadsföringsansvarig för Nordic Sugar. Hon har också varit med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsofrågor, där hon har granskat rapporten kring socker och fibrer. Ta gärna en titt på hennes jävsdeklaration” …..”Hon har inte ens kryssat i rutan för att ha tagit del av Livsmedelsverkets regler kring jäv, ändå har hon godkänts.
I forskning är oberoende viktigt. Då får det inte se ut här.”
(länk)
Och Kostdoktorn skriver att
“Men den slutsatsen baseras främst på studier betalda av sockerindustrin, och nästan hälften av Efsa:s egna experter har finansiella kopplingar till sockerindustrin.
Så hur mycket kan man lita på slutsatsen? Knappast alls tyvärr. Skamligt.”
(länk)
Artikel i DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/industrin-kan-ha-paverkat-sockerrad/
Lämna ett svar