En intervju med sanningen om våra kostråd och medias rubriker, men också med mycket konkreta tips och råd.
Idag pratar vi med vetenskapsjournalisten som startat Kostfonden och skrivit böcker som ”Ett sötare blod”. Hon har disputerat i molekylär bioteknik, varit tv-reporter och skrivit för tidningar som DN, SvD och Läkemedelsvärlden. Ann Fernholm levererar sanningen om vår kost och hälsa!
Var kommer alla motsägelsefulla kostråd ifrån? Hur bra eller dåliga är Livsmedelsverkets kostråd? Hur bör vi egentligen äta enligt den forskning av god kvalitet som finns? Hur kan vi hjälpa till att förändra kostråden? Och varför borde forskningsvärlden skämmas?
Vad händer i våra barns kroppar med den mat som vi serverar idag? Måste man ge gröt och välling för att barnen ska få i sig alla näringsämnen? Och hur gör man egentligen med kräsna barn?
Dessutom massor med kuriosa om allt från allergier till tandställningar. Och hur äter egentligen en kvinna som viger sitt liv åt att granska forskning och kostråd?
Första halvan av intervjun handlar till stor del om forskning, kostråd och om Kostfonden, andra halvan fokuserar på hur kroppen fungerar, mat för barn och hur man lär barn att äta nyttig mat.
Här har du över en timme att lyssna på i bilen, på tåget eller på promenaden!
Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast)
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på.Klicka på prenumerera så får du varje avsnittDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna påDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din android:
- Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
- Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app:https://4health.se/category/podcast/feed
Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Maggan Forsberg says
Superbra pod. Lyssnar på alla avsnitt. Lär mig massor fast jag är en inbiten lchf-are (under 10g kolisar/dag och mejerifri) och ändå tycker jag kan mycket. Du har även såna bra intervjuer, frågar precis det jag vill veta
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack snälla för din fina feedback!! Och så roligt att jag träffat rätt med frågorna så långt. Är det några frågor du vill att jag frågar någon intervjuperson så bara kommentera här eller på Facebook
Richard says
En rolig och bra intervju med en som vill ha evidens i första rummet. Det uppskattar jag. Ni fick mig att bli månadsgivare till kostfonden.
Anna Sparre @ 4health.se says
Så roligt Richard!!
Jenny Friman says
Hej Anna.
Jag har precis hittat till din podcast och plöjer med stort intresse igenom avsnitt efter avsnitt. Du täcker stort som smått och jag saknar ingenting bland alla spännande och högst relevanta ämnen.
Tack för ditt engagemang.
Hälsningar, Jenny
Jenny Friman says
Ett ämnesönskemål inför framtida podcast skulle kunna vara om omega 3 och skillnaden mellan olika tillskott, vad polyfenoler är och varför det kan vara viktigt att tillsätta. Professor Tom Saldén (författaren bakom “Omega 3 -vitaminet från havet”) hade varit spännande att höra om ämnet eller någon annan väl insatt. Forskaren Paul Clayton är också en önskegäst:-)
Åter igen, tack för en bra podcast.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack Jenny!!
Josefin says
Hej, tack för en bra pod!
Jag har en fråga, Ann pratade om studien som visade att om man ger barn jordnötter i unga år är det mindre risk att de utvecklar allergi mot detta. Men sedan sa att hon även att barn i Sverige får glutenintolerans i större utsträckning än i andra länder för att vi ger dem mer gluten. Skulle du kunna förklara varför det sambandet som ses med jordnötter inte gäller för gluten?
Anna Sparre @ 4health.se says
för att gluten inte är en vanlig “allergen”, utan ett ämne som bryter ner tarmen hos alla. läs mer under taggen gluten, finns en del beskrivet där