American Heart Association (AHA) har gått ut med nya striktare sockerrekommendationer. De säger att barn under 2 år inte ska ha något tillsatt socker alls i sin mat, och äldre barn ska äta max (!) 25 gram tillsatt socker per dag. Barn ska dessutom aldrig dricka mer än 2,5 dl sötad dryck per vecka.
25 gram tillsatt socker per dag är sex teskedar. Vilket jag egentligen tycker är alldeles för mycket, INGET tillsatt socker borde vara rådet. Men många barn får i sig mer än tre gånger så mycket som dessa rekommendationer. Ta jordgubbsyoghurt som exempel (eller vilken smaksatt yoghurt som helst). Den innehåller ungefär 11% socker, där 3-4% är naturligt förekommande mjölksocker och resten är tillsatt. Så en portion av jordgubbsyoghurt på drygt 3 dl så har du redan nått AHA-taket för den dagen. Och har du flingor i den yoghurten, eller dricker sötad dryck till, så är du redan långt över riktlinjerna.
AHA hänvisar till studier kring hjärthälsa kopplat till socker. “The study said people who got 17 to 21 percent of their calories from added sugars had a 38 percent higher risk of dying from cardiovascular disease compared to those who ate 8 percent of their calories from added sugar.”
Se även AHAs sammanställning här där de skriver att “Associations between added sugars and increased cardiovascular disease risk factors among US children are present at levels far below current consumption levels. Strong evidence supports the association of added sugars with increased cardiovascular disease risk in children”
AHA skriver vidare att det är viktigt att smakträna barnen tidigt och att inte vänja dem vid den söta smaken av socker.
Så nu kan du hänvisa mormor och farfar till detta när de vill bjuda barnbarnen på kakor och saft. Låt dem bjuda på en smoothie baserad på kokosgrädde, på bananpannkakor, eller på nötter eller bär istället. Lyxigt, gott och nyttigt!
Mer om mat till barn via taggen barn, och sök gärna på hur du har sockerfria barnkalas här på sidan
AHAs pressmeddelande http://news.heart.org/kids-and-added-sugars-how-much-is-too-much/
Ann Fernholm som var med i podden, avsnitt 74, skriver bra om detta här.
Lämna ett svar