Jag (!) intervjuas idag 🙂 Det blir många frågor som rör utmattning, stress och binjurar. Men det blir frågor om nästan allt i den här intervjun där lyssnaren Kristin Wärme intervjuar mig med sina egna frågor. Allt från hur mycket vatten man ska dricka, till frågor om mjölkprodukter, fettbrist, leverfläckar och hur man ska förvara sitt smör handlar det om i det här avsnittet.
Kristin frågar om mig och min bakgrund, vi pratar läckande tarm, emotionell stress och mycket mer. Dessutom reder vi ut ett par saker från tidigare avsnitt, bl.a. om ketos, tarmen och vad man kan utläsa om en persons hälsa genom att titta på hud, naglar mm.
Du får hela 1h och 40 min att lyssna på i bilen, på tåget, eller på promenaden!
Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast)
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på.Klicka på prenumerera så får du varje avsnittDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna påDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din android:
- Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
- Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app:https://4health.se/category/podcast/feed
Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Gunnel - Sköldkörtelföreningen says
Hej! Har just lyssnat på intervjun och vill ge en kommentar till Kristin och hennes sjukdom. Är själv drabbad av sekundär svår binjuresvikt pga felbehandlad sköldkörtel och har behövt hydrokortison i många år. Har därför läst på och hjälper sköldkörtelföreningens medlemmar att utreda kortisolbrist. Symtom för kortisolbrist, morgontrötthet och yrsel när du reser dig, skall tas på största allvar. En nittonåring Gotländska dog för några år sedan pga missad kortisolsvikt. Jag brukar svara att svenska läkare är farligt okunniga på kortisolsvikt och alla avfärdas som regel trots tydliga symtom och trots att de skall få Levaxin. Kräv utredning av din läkare. Näst bästa test är morgonkortisol. Enligt Stefan Sjöberg, ordförande i endokrinologförbundet och även författare till läkarboken, Endokrinologi, skall morgonkortisol under 500 behandlas med kortisol. Bästa test är salivprov fyra gånger per dag, men vården är så okunnig att man oftast får betala själv. Skulle även råda att läsa Diagnos – Kortisolsvikt.
Jenny Lindblad says
Hej!
jag undrar om du skulle vilja prata eller skriva lite om rosacea? Kan man påverka med kosten osv?
Tack för en som vanligt lysande podd och blogg.
Johanna S says
Hej Anna!
Tack för din mycket intressanta podd!! Jag lyssnar frekvent och om och om igen 🙂
Jag är dock lite besviken gällande det här avsnittet trots att du förmedlar och sammanfattar värdefull information på ett bra sätt. Kanske beror det på upplägget? Jag upplever avsnittet som hoppigt, saknar en röd tråd vilket iofs är svårt för dig att påverka med tanke på att det inte var du som ledde intervjun. Ett tips till nästa gång du blir intervjuad av en lyssnare kan ju vara att gå igenom frågorna innan och strukturera upp dem!? Jag tyckte iaf att det var svårt att lyssna på avsnittet iom att det berörde så många olika ämnen utan en genomgående röd tråd.
En annan sak som jag reagerade på är att ni båda nämnde “terapeuter” vid flera tillfällen och det är vilseledande med tanke på att det finns en uppsjö av “terapeuter”. Vilka syftar ni till? Jag fick känslan av att Kristin delvis pratade om läkare men kallar de för terapeuter!? Min poäng är att det finns folk som kallar sig för terapeuter trots att de egentligen inte är det och så finns det legitimerade och skyddade yrken så som bl.a. fysio-, arbets- eller psykoterapeuter. Utifrån en kritisk synvinkel kring hälso- och sjukvården bör man vara minst lika kritisk gällande vilka “terapeuter” man uppsöker utanför sjukvården och i vilket syfte. Om det här ska vara en trovärdig diskussion som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet så är det viktigt att förtydliga vilka “terapeuter” som konsulterades och i vilket syfte. Annars skulle jag kunna tro att jag kan gå till min spaterapeut och få kvalificerad rådgivning/hjälp kring min diagnos/åkomma och vilken kosthållning jag ska ha utan att spaterapeuten har någon bakgrund i medicin/fysiologi/psykologi mm (nu överdriver jag lite men jag hoppas du förstår min poäng). Jag vill heller inte klampa ner på spaterpeuter (de är uppskattade!) men det finns en skillnad mellan terapeut och terapeut både gällande utbildning och användande av yrkestitel och det är en stor och otydlig gråzon om vilka ni menar i det aktuella avsnittet.
För övrigt: keep up the good work. Jag gillar podden skarpt!
Mvh
Johanna