Egentligen köper jag inte kassler…. 🙂
Kassler är inte en ren råvara utan innehåller tillsatser och lite socker. MEN precis som med julskinkan så kan man någon gång om året göra ett undantag för att det helt enkelt är gott och enkel mat. Dessutom kan man ju fixa till den genom att göra allt runt om extremt nyttigt. Som i det här fallet 😀 Och vill du inte använda kassler kan du använda annat salt kött.
Du behöver (inte så noga med exakta mängder) :
- en bit kassler (eller annat salt kött) på runt 750 gram
- grönsaker ca 750g-1kg. Jag använde brysselkål, morot, paprika
- gärna någon form av lök. Tex purjolök. Jag använde ramslök
- 1 litet paket kokosgrädde 200-250 ml
- 1 msk tomatpuré
- valfria kryddor. Jag använde en ekologisk kryddblandning som innehåller paprikapulver och chili
- ost
Hacka grönsaker till små bitar och skär kassler i bitar
Lägg grönsakerna i smör på låg värme i en panna och låt de bli halvmjuka. De ska fortfarande vara “al dente”. Blanda ihop grönsakerna med övriga ingredienser (utom osten) och smaka av om du behöver salta och peppra
Lägg allt i en ugnsform och hyvla eller riv över ost
Gratinera i ugn vid 200-250 grader i 15-20 minuter (tills den fått fin färg)
Går bra att äta som den är utan tillbehör om du använt mycket grönsaker i gratängen. Själv serverade jag med en sallad och lite jordärtskockspuré (smör och jordärtskockor mixat)
Mycket god och relativt enkel och billig mat!
Om det blir rester kvar av kasslergratängen så blir de goda att slänga ner med en massa ägg till en ugnsomelett
Lämna ett svar