Jag och min son brukar göra något vi kallar ugnsomelett. Ibland kallar vi det paj 🙂 Hur som helst så är det snabb, enkel, nyttig och billig mat. Tricket för att det ska bli riktigt gott är bl.a. ugnstemperaturen. Hur som helst, så här gör vi:
Du behöver:
- 10-12 ägg
- ca 2 msk fiberhusk (psyllium)
- ca 1 dl vatten
- hackad/tärnad skinka, bacon eller dylikt (någon gång använde jag infrysta rester av julskinka)
- 1-2 dl finhackad grönsak (jag brukar använda grönkål)
- Kryddor och örter efter smak – räcker bra med salt och peppar om fantasin tryter 🙂 Men blir också gott med tex lite lantbuljong och färsk oregano
- Ost
- Blir också gott men finhackad lök i. Men godast om du i så fall “svettar” den, dvs mjukar upp den i en panna med smör först
Smörj en ugnsform med lite smör
Hacka grönsaker och skinka och lägg i formen
Knacka ner äggen i en skål
Rör ut fiberhusk i lite vatten
Vispa ihop äggen, vattnet, fiberhusk och alla kryddor
Häll äggblandningen i formen
Toppa med rikligt med ost
Grädda i ugn ca 30-50 minuter vid låg temperatur. Tiden beror på hur tjock den är. Jag använder varmluft 120 grader. Den är klar när den precis börjat stelna i mitten. Att använda låg temperatur förhindrar att den blir torr och tråkig i kanterna – dvs den blir jämnare gräddad
Gott att servera med en klick smör och en god sallad!
Dessutom god att äta kall dan efter också – med en rå morot till så har du en komplett snabbmåltid 🙂
Lämna ett svar