Jag som tjatar så mycket om vikten av inälvsmat – hur är det då med leverpastej, undrar många. Nja, den köpta leverpastejen innehåller alldeles för många ingredienser, inte minst socker, mjöl och tillsatser. Dessutom mejeriprodukter, vilket många behöver vara utan.
Det är dock skillnad även på de köpta. Det finns sorter som innehåller så mycket som 50% lever och där man använder potatismjöl istället för vanligt mjöl tex. Men oavsett når man inte fram till en helt hälsosam produkt.
När jag var gravid gjorde jag istället en egen leverpastej som jag gjorde helt fri från både mjöl, socker och mejeriprodukter. Jag skrev om den här: https://4health.se/egen-leverpastej-nyttig-gluten-och-mjolkfri
Eftersom jag gillar fin ekologisk kycklinglever som den är, så får jag sällan loss tummarna och ställer mig och gör leverpastej, men nu tog jag äntligen tag i det, och åååhhh, så himla gott!! Särskilt när den fortfarande är ljummen.
Den här gången struntade jag faktiskt i köttfärsen och gjorde den nästan enbart på lever, men då en mild lever i form av kycklinglever. Så här gjorde jag:
Ingredienser
- ca 500 g ekologisk kycklinglever eller annan mild lever
- Mycket färsk timjan, tex en kruka (jag plockade ihop runt en halv liter citrontimjan i trädgården)
- 1/2 – 1 lök
- 3 ägg
- rejält med salt och peppar och eventuellt lite buljong
- eventuellt 100-150 g färs, fett eller svål, tex kycklingfärs (personligen använde jag denna gång lite överbliven fläsksvål från mitt ekologiska fläsklägg, och lite av den feta undersidan på den hela kyckling jag just lagat i ugnen tillsammans med lite av skyn)
Lägg lever (och eventuell färs), timjan, lök, och kryddor i mixer eller matberedare.
Separera äggulorna och -vitorna.
Häll gulorna i mixern och äggvitorna i en separat bunke.
Kör mixern tills allt är välmixat till en smet.
Vispa vitorna hårt.
Vänd ner smeten från mixern i bunken med äggvitorna. Vänd ner för att smeten ska bli fluffig.
Häll upp i en smord form, panna eller muffinsformar. Grädda vid ca 175-200 grader i ca 45 min – 1h. Klart!
Håll lite koll på färgen på pastejen. Själv brukar jag börja på 200 grader och sen sänka temperaturen rejält ungefär halva tiden. Det finns dock en risk med att sänka för snabbt, eftersom den sjunker ihop lite.
Den är god att äta som den är, varm, serverad ungefär som en köttfärslimpa. Och jag tycker att den är godast ljummen, så även dagen efter brukar jag ljumma på den lite. Ibland serverar jag den på ett salladsblad med en hyvlad skiva smör och så lite persilja och/eller hackat äpple på toppen – mums!
Köpt leverpastej innehåller ju nästan alltid socker. Så önskar man den sötare så kan man alltid använda sig av naturlig sötning som tex plommon eller äpple i smeten. Men personligen så tycker jag att lever i sig har lite sötma, och så toppar jag gärna med lite hackat äpple istället.
Mer om inälvsmat: https://4health.se/?s=inälvsmat
Eva says
Perfekt, det receptet måste provas. Hur länge håller den sig i kylen sen?
Tack för tips!
Anna Sparre @ 4health.se says
Jag brukar göra mycket och lägga en del i frysen, men några dagar ska den hålla sig i kyl
Johanna says
Tack för receptet men vart kan man få tag på ekologisk kycklinglever?
Anna Sparre @ 4health.se says
ica
Johanna says
Tack, att jag missat det ☺
Anna Sparre @ 4health.se says
ibland får man be dem ta hem det. Men det fixar stora icc-butiker 🙂
Daniel says
Vad har du för matberedare? 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
åh, någon gammal ärvd version från 70 el 80-talet haha
Körde i vanlig mixer förr, men mixern gick sönder. Gamla matberedare har bättre kvalitet