Det här var enklare än jag trodde och blev faktisk supergott!! Jag hittade på ett eget recept på leverpastej för att få en nyttig leverpastej som är mjölkfri. Normalt sett är det ganska mycket grädde i leverpastej. Kanske ska det då kallas för paté, men det här blev i så fall mer åt sufflé-hållet. Leverpastej är ett bra sätt att få i sig lite extra järn på, men den man köper i affären är späckad med mjöl, socker och tillsatser. Gör man den själv är den istället en fin källa för protein, fett och mineraler.
Så här gjorde jag:
Ingredienser
- ca 200g lever (jag använde grislever)
- 1 kruka färsk timjan
- 1/2 lök
- 3 ägg
- salt och peppar
- ca 3-400 g fet fläskfärs
Lägg lever, timjan, lök, salt och peppar i mixern.
Separera äggulorna och -vitorna.
Häll gulorna i mixern och äggvitorna i en separat bunke.
Kör mixern tills allt är välmixat till en smet.
Vispa vitorna hårt.
Vänd ner smeten från mixern i bunken med äggvitorna. Vänd ner för att smeten ska bli fluffig.
Häll upp i en smord form, panna eller muffinsformar.Grädda vid ca 200 grader i ca 1h. Klart!
Jag åt den som den var på en bädd av sallad, men ät den på frökex eller dyl om du föredrar det. Eller om resten av familjen
äter vanligt bröd så kör hårt 🙂
lisa says
Blev jättegod!
Renée Lantz says
Tack för receptet det skall jag göra men jag tar utan lök för min hund älskar leverpastej.Tycker du inte det är bäst. Hälsningar Eva Renee Lantz. Kram jag blev glad.
Anna Sparre @ 4health.se says
härligt, lycka till med matlagandet
Anna Sparre @ 4health.se says
🙂 Härligt!
Anna Sparre @ 4health.se says
Förresten – beroende på hur liberal man är – den är jättegod tillsammans med hemgjord rödbetssallad eller tunna skivor äpple
Tommy Runesson says
Detta ska jag testa. Ser riktigt gott ut. Jag ska nog göra den på kycklinglever tror jag. Extra coolt att göra i muffinsformar…
/Tommy
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja muffinsformar var toppen om man vill frysa in tex 🙂
Lena says
Hej! När kommer fläskfärsen in i bilden? Ser den i ingredienslistan men inte i texten? Går det att utesluta färsen tror du? Är inget fan av fläsksmak 😉
Anna Sparre @ 4health.se says
nja, du behöver fett. Men du kan använda annan färs såklart, bara se till att få i fettet, tex lammfärs
MarieLouise says
Skall man ta i färsen rå eller steka den innan?
Anna Sparre @ 4health.se says
rå, men har du lite stekt överbliven så funkar det
Majsan says
Jag gjorde leverpastejen idag enligt receptet och det blev över förväntan! Enda skillnaden var att jag ställde formen i ett vattenbad, har för mig att jag har läst någonstans att man kan göra det. Det blev väldigt bra resultat.
Jättegott!!
Jag vill säga tack så mycket för receptet! Och tack för podden.
Du gör skillnad!
Anna Sparre @ 4health.se says
Åh så kul! 😀
Maria says
Andra rundan här, dock på fläsklever denna gång 🙂 Gillar att äta den med stekta champinjoner och bacon, eventuellt med lite äpple och rödbetor till det, mums!
Anna Sparre @ 4health.se says
härligt, och å, vad gott!
Jenny says
Ska färsen mixas med levern eller blandas den i efter mixningen?
Tack för en jättefin lärorik podd och denna sida!🙏💕
Anna Sparre @ 4health.se says
Jag kör allt i mixern – håller det enkelt. Men kan kan mixa sönder levern först.
Numera använder jag dock mest detta recept och oftast utan köttfärs: https://4health.se/leverpastej-aip-fri-fran-gluten-mjolk-agg