Jag kör äggfritt ett tag eftersom jag visade upp lite IgG-antikroppar mot ägg i mitt senaste test. Så jag testade ett nytt recept på leverpastej. Mitt ursprungliga recept är ju fritt från mjöl och mejerier, och vansinnigt gott (se länk nedan), men nu gör jag alltså ett som även är fritt från ägg. Passar bra om du äter AIP, autoimmunt protokoll / paleo.
Så här gjorde jag:
- 500 g ekologisk lever (tex kalv eller kyckling)
- 1 lök
- 1-2 klyftor vitlök
- 2 dl kokosgrädde (helst bara det fetaste)
- mycket färsk timjan, tex en kruka
- rejält med salt och peppar och eventuellt lite buljong
- 1 msk äppelcidervinäger och/eller 1 morot eller 1 äpple
- ev 100-200 gram av något med mycket fett, tex färs. Det går också bra att använda 50 gram smör (om du tål det) eller kokosolja
- 1 msk husk/psyllium/fiberhusk
Lägg alla ingredienser utom lever, eventuell färs samt kokosgrädde, i mixer eller matberedare. Dvs timjan, lök, fiberhusk och kryddor mm. Mixa kort.
Tillsätt resterande ingredienser (du kan dock vänta med kokosgrädden om den inte är riktigt fast och tjock).
Kör mixern tills allt är välmixat till en smet och tillsätt kokosgrädden sist, lite i taget medan du mixar
Häll upp i en smord form, panna eller muffinsformar. Grädda vid 150-175 grader i ca 45 min – 1h. Klart!
Håll lite koll på färgen på pastejen. Själv brukar jag sänka temperaturen efter halva tiden
Ps, glöm inte att lyssna på podcastavsnitt 158 och 158b för fler tips https://4health.se/158-lar-dig-ata-inalvsmat
Mitt ursprungliga populära recept för dig som tål ägg:
Sara says
Hej Anna! Detta receptet ska jag helt klart testa!! Tack!
En fundering bara.. kan man som gravid äta en liten mängd av denna leverpastej någon gång i veckan? Enligt livsmedelsverket är ju leverpastej okej, men om man jämför denna med sådan man köper i butik så kan jag tänka mig att näringsinnehållet i denna är betydligt högre? 🙂 har lyssnat på ditt podavsnitt med folat och folsyra och vill därför försöka äta mycket folatrika livsmedel istället för tillskott av folsyra. tack på förhand. Mvh Sara
Anna Sparre @ 4health.se says
Du bör absolut äta lever regelbundet (om än med måtta) om du är gravid – viktigare än någonsin då.
Så ja, du kan äta den här
Sara says
Kanon, tack för svar! 🙂 man blir så nojig pga A-vitaminet. Men då kan jag äta den med gott samvete, skönt. Må gott!
Julia says
Hej! Ska man alltså mixa rå lever? Har sett andra recept då man först steker leverbitar, men här mixas alltså allt rått och sedan bara lagas i ugnen?
Anna Sparre @ 4health.se says
mixas rått här ja 🙂
Sven Olaisson says
Hej!
Har precis satt in mitt första försök med denna pastej i ugnen, blir spännande att se hur den blir och smakar!
Hur länge kan man räkna med att den håller ungefär om den förvaras i kylen?
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt!
Fryser alltid in det jag inte ska äta inom 2 dygn. Perfekt att frysa in i lagom rutor / portioner