Det debatteras en del kring huruvida vi klarar oss utan frukt och grönt. Det är juverkligen sant att ägg, fisk och kött är väldigt rikt på mineraler och vitaminer. Det är också sant att inuiter (eskimåer etc) klarat sig mycket bra utan grönsaker.
Men (!), vad en del glömmer bort är att i de kulturer där man inte äter grönsaker, och under hela vår evolution, så är det inte fläskfilé, kycklingklubbor etc man ätit. Vi har ätit hela djuret. Detta innebär inte bara att vi ätit de fetare delarna för energin och mättnadskänslans skull, utan vi har ätit alla inälvorna. Inälvsmat är bland det mest näringsrika vi har. Fullt med fina mineraler såsom järn mm. Och, väldigt viktigt, rikt på C-vitamin. C-vitamin hittar du inte i andra delar av djuret. För att få i dig c-vitamin är det frukt, grönsaker eller inälvor som gäller.
Nötlever innehåller tex 31 mg C-vitamin per 100g. Njure innehåller 15-16 mg. Att jämföra med citrusfrukter som många ser som den ultimata c-vitaminkällan, men skalad apelsin eller citron innehåller 51mg vitamin C per 100mg, dvs inte mycket mer men mer socker och mindre fint protein och mineraler. (Broccoli innehåller förresten 120 mg C-vitamin per 100g, så grönsaker är ett minst lika bra alternativ som frukt. Tänk dock på att när du kokar grönsakerna så försvinner ungefär hälften av detta känsliga vitamin)
Och även om du väljer att äta grönsaker, vilket jag själv gör, så mår du troligtvis mycket bättre om du lär dig att laga och tycka om inälvsmat. Det är inte bara blodkorv eller grislever så som du fick den i skolan. Det kan vara hur gott som helst. Jag tror att nordeuropa är sämst i detta avseende, vi har ingen riktig matkultur kring inälvsmat i fin klass (börjar dock komma nu med restauranger som Bastard i Malmö). I Asien t.ex. äter man allt från lever, njurar till tarmar, öron och fötter – inte bara bra för hälsan, utan även för miljön! Recepten från sydeuropa kan nog kännas mer lättillgängliga för oss västerlänningar. Låt dig tex inspireras av min spanska förrätt på bilden. Lammlever stekt med mycket örter (persilja bl.a.), vitlök och olja. Mycket gott. Likaså kalvlever (eller kycklinglever) serverat med äpple. Eller varför inte sydeuropeernas gåslever.
Det är lätt och snabbt att laga, mört och nyttigt. Hitta fina, enkla recept på nätet eller i sydeuropeiska kokböcker. Och är steget för stort så börja med att laga hemgjord leverpastej: https://4health.se/egen-leverpastej-nyttig-gluten-och-mjolkfri
MariaF says
Min kollega från Venezuela berättade att hans far fått cellgiftsbehandling och i samband med det fått rådet av läkaren att äta soppa kokt på kycklingfötter för att återställa de vita blodkropparna. Jag vet inte vilket ämne som finns i kycklingfötter som är bra för detta men det väckte en viss nyfikenhet hos mig, inte minst då jag vägrat äta dylika vid en tjänsteresa i Kina… 🙂 Du kanske vet?
Anna Sparre @ 4health.se says
Intressant! Jag är inte säker på varför det just skulle bilda vita blodkroppar, men det är ju rikt på brosk och borde innehålla en hel del mineraler. Kanske också kunna hela magen på samma sätt som : https://4health.se/egen-buljong-eller-soppa-som-gor-under-med-problemmagar
pga gelatin mm
Nathalie says
Intressant, har länge funderat hur kroppen klara sig på fakir. Hur länge klarar man sig utan grönskar? Jag har fått höra att man inte skall äta inälvsmat pga tungmetaller och gifter som samlas tex i levern. Tack för en bra blogg!
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja, just levern är ett reningsverk, men lever från unga djur och gärna från gårdar du vet inte använder för mycket mediciner etc till sina djur ska nog inte vara ngt problem – välj lamm, kalv, kyckling etc, dvs unga djur som inte fått i sig så mycket. Men det finns också andra utmärkta organ som tillagas som delikatesser i andra länder – njure tex. Även hjärtat är en fin muskel. Dessa organ innehåller inte tungmetaller på samma sätt.
Nathalie says
Okej, tack för förklaringen! Skall försöka testa lite inälvsmat.. Men det klingar inte så gott i mina öron 🙂
Birgitta Höglund's Mat says
Tack för ett mycket bra inlägg, Anna 🙂
siv says
Ett reningsverk lagrar inte självt upp gifter, om så vore fallet skulle det fort slamma igen! Gifterna lagras i fettväv mm
Anna Sparre @ 4health.se says
Stämmer siv att det inte lagras där, men en del finns kvar. Precis – fettlösliga ämnen lagras i fett och andra ämnen finns på andra ställen i kroppen, tex finns det immunkroppar som låser in främmande ämnen. Men visst finns det gifter kvar i levern. Om inte annat det som levern för tillfället arbetar med att rensa bort
Andreas Damberg says
Hur går det då med syra/basbalansen?
Anna Sparre @ 4health.se says
Om man inte äter grönsaker menar du? Generellt behöver man inte bry sig om syra/bas eftersom kroppen fixar det utmärkt själv om man alltid ätit och äter som vi är gjorda för. Då undviker man ju de mest syrabildande livsmedlena såsom socker, mjöl och även mejeriprodukter.