Tänkte avsluta förra veckans “gör-det-själv”-tema med en riktig nyttighet. Det är faktiskt ganska enkelt att göra dessutom.
Vi beställde en halv gris från en närliggande gård och jag tog tillfället i akt att utnyttja lite benpipor till att koka ihop buljong. Jag gjorde den svag så att jag kunde äta den som soppa direkt, men det går lika bra att göra den mer koncentrerad och frysa in som iskuber för buljong.
Egengjord köttbuljong, eller engelskans “bone broth” är supernyttigt. Massor med mineraler från benmärgen och dessutom gelatin – en absolut nödvändighet för att hela en skadad tarm. En skadad tarm är oftast en läckande tarm (leaky gut), dvs en tarm som släpper igenom lite för stora partiklar vilket kan göra skada i kroppen (bl.a. trigga igång immunförsvaret). Gelatin täpper igen det här genom att bilda en skyddande hinna. Så vare sig du bara har förstoppning eller om du har sjukdomar som Crohns eller IBS – det här är för dig!
Förutom detta så innehåller buljongen/soppan kollagener som är bra för dina leder:
“The health of your joints depends upon the health of the collagen in your ligaments, tendons, and on the ends of your bones. Collagens are a large family of biomolecules, which include the glycosaminoglycans, very special molecules that help keep our joints healthy.” Dr. Cate Shanahan
Och (!) det stöttar levern genom att det är rikt på glycin, en aminosyra som används rikligt av levern.
Så här kan du göra din egen buljongsoppa:
- Såga eller hugg upp några ben från tex gris, oxe eller kyckling. Anledningen är att du vill komma in till benmärgen där alla nyttigheter finns. På mina ben var det lite kött kvar, men det behövs inte.
- Täck benen med vatten i en stor kastrull och tillsätt kryddor efter smak, tex:
- salt
- peppar
- 2-3 lagerblad
- lök
- vitlök
- morot (du behöver inte vara rädd för rotfrukter, det ska bara ge smak åt vätskan)
- selleri eller rotselleri
Det är faktiskt väldigt lite tid som går åt för att göra det här. Du kan slänga i en halv lök utan att hacka den tex, du ska ändå inte äta delarna, utan vätskan, i slutändan. Det enda är att du måste hålla dig i närheten ett par timmar medan det kokar ihop.
Låt gärna koka några timmar, men har du inte tid räcker det med så lite som 40 minuter. Mitt kok lät jag småputtra i 3 timmar. Gott!
Så spara benen nästa gång du lagar mat 🙂
AK says
Hej, många snackar om att ifall matsmältningen är kass bör man käka “lätt” mat – typ ångkokta grönsaker och ris och inget fett för att rensa ut tarmen.. Vissa säger man ska fasta på färskpressade juicer för att låta tarmen vila.. Vad tror du om att fasta på benmärgsbuljong, lite kokosolja och möjligen nån färskpressad grönsaksjuice..? Och eller gröna smothies med linfrön eller psyllium frön – om ur borstning nu är det viktiga.. Vissa föreslår även att dricka en viss saltlösning på kvällen innan – för att hjälpa till tömningen. Hmm…
– vad tror du om nåt sånt – fast på benmärgsbuljong istället för juicer!
Anna Sparre @ 4health.se says
jag tror i alla fall att buljongfasta är bättre än fruktjuice. Fruktsocker är ofta svårsmält för problemmagar (fruktosmalabsorption)
Vet inte vad jag tror om fasta, men det stämmer att man gärna bör ångkoka grönsaker och inte äta så fibrig mat (förutom psylliumfrön och lite andra mjuka fibrer). Kan också hjälpa att hålla sig till så enkla sockerarter som möjligt, dvs hellre bär än stärkelse
AK says
Tack för svaret. Ja, det var min tanke.. Fortsätta undvika socker även här. Lchf har fungerat väldigt bra för mig att fixa massa problem m magen osv. Men for till Indien för ett tag sedan och testade träffa en ayurvedisk läkare, mest för att kolla. Mkt han sa var så spot on så jag blev lite nyfiken. Bl.a. sa han att jag hade problem med matsmältningen ( han skulle bara veta hur det vat med den innan lchf) och har “skräp kvar i tarmen som skapar mina utslag på hakan” och behövde rensa ut tarmen, tex genom att tugga på fänkålsfrön (1tsk efter var måltid) men även att jag skulle käka syra reducerande mat – basisk mat och att jag borde bli vegetarian 🙂 men visst, grönsaker är generellt bas inducerande… Han ville dock att jag skulle leva på ångkokta grönsaker och ris… (Jag fattar hur han tänker – mjuka fibrer och fettdrypande mat som lämnar maten snabbt..) men.
Tänker på alla som fastar på färskpressad juice (och vatten – bara) – tarmen får ägna sina krafter åt att reparera sig och enzymer från juicen hjälper till att rensa upp.
Tror jag ska köra psyllium frön ett par dagar och sedan gå över till en benmärgsbuljong och kokosolja (inga fibrer) fasta typ 3 dagar eller nåt sånt.
Hur menar du enkla sockerarter, – att stärkelse är långa kedjor av glukos och därmed mkt socker?
Anna Sparre @ 4health.se says
Intressant att du gick till en ayurvedisk läkare! Ja psylliumutrensning tror jag på. Blanda i ett glas vatten och drick direkt på morgonen. Sätter fart/rensar magen. Det finns även något som kallas P&B-shake där du blandar psyllium, lera (bensonite clay) och vatten.
A-K says
Jag har ju såklart lite bentonitlera hemma. Ska jag dricka den då? 🙂 -Har varit lite osäker på om det verkligen är bra att dricka så mest använt den i ansiktet som ansiktsmask – vilket den funkar fantastiskt bra som!
Har letat info på nätet på att den faktiskt funkar och är nyttig för magen, men har inte hittat så mkt. Hör gärna av dig om du hittar nåt…
Ja, det var rätt intressant att träffa den där ayurvediske läkaren, efter att tagit min puls, kollat min tunga och ögon så kunde han säga läskigt mycket om min allmäna kondition och personlighet…
Anna Sparre @ 4health.se says
Jag vet att det skrivs mycket om det på amerikanska candidaforum, men har inte sett någon vetenskaplig text
AK says
Han sa f.ö. Att jag ska hålla mig borta från honung och olika typer av molasses.. Ingen fruktos och fakesocker men om det måste va så får det va vanligt socker annars skulle jag hålla mig till frukt. Min kompis däremot fick äta hur mycket molasses eller honung hon ville 🙂 enl honom. Men ingen HFCS där heller såklart. Besynnerligt.
Maria says
Hej Anna! Har nyligen upptäckt dig och dina sociala medier som är fullspäckade med bra info på ett lättillgängligt sätt. Superspännande, bra jobbat! ? ? Undrar om det finns något motsvarande till bone broth jag kan ta till då jag är vegetarian sedan 25 år tillbaka (är 40) ?
Stort tack för podcasten och den här bloggen!
Mvh
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej! Tyvärr inget helt vegansk, men du kan göra det på skaldjursskal och fiskben
stefan utan kryckera says
tror inte man utvinner något nyttigt på ett 40 minuters kok. fördelar är ju att man har något med mkt smak redan och kan laga välsmakande mat på under 20 minuter. även från frysen men framför allt i min värld. jag behöver inte längre köpa hem smör så ofta.