Nu tror du säkert att jag ska skriva om att fett är bra och att du inte behöver pilla bort skinnet. Det är visserligen sant, men den stora vinningen med att äta kycklingskinn, och även brosk och ben, har med något helt annat att göra.
Våra kroppar har utvecklats långsamt under en evolution då vi ätit hela djuret, alla delar, inte bara kycklingfilé. Vi har ätit djurhud, brosk, inälvor, fötter och öron.
Det är nämligen så att när du bara äter själva köttet, själva muskeln på djuret, så får du en onaturlig fördelning av aminosyror (protein alltså). I muskeln finns det bl.a. mycket av aminosyrorna tryptofan och cystein, medan det i skinn, brosk och ben finns protein i form kollagen, dvs protein som innehåller rikligt med helt andra aminosyror, såsom glycin. När du bara äter “muskelkött” så får du i dig lite av bl.a. glycin i förhållande till tryptofan.
Det här ger en signal till kroppen om stress och låg sköldkörtelfunktion. Varför? Jo, därför att både vid hypotyreos, och när du är stressad och kortisol utsöndras, så bryts just muskelprotein i din kropp ner snabbare än vanligt, och stora mängder tryptofan och cystein frigörs. Att äta den här fördelningen i kosten kan ge en liknande effekt som vid stress.
Glycin, som finns i kollagen, har både skyddande egenskaper och fungerar som en lugnande signalsubstans.
Kollagen, eller den nerkokta versionen av detta, gelatin, innehåller rikligt med aminosyror som prolin, glycin, glutaminsyra, alanin och arginin. Kollagen eller gelatin, eller ren glycin, kan hjälpa dig med allt från magbesvär, till bättre sömn. Det kan hjälpa mot näsblod och värk, är bra för din hud och kan som sagt motverka en del av effekterna av stress.
Glycin kommer du dessutom få läsa mer om i detox-serien, eftersom glycin är viktigt för leverns avgiftning (glycin konjugerar med gifter i leverns avgiftning fas 2)
En annan som har satt sig in i det här, och som dessutom gjort lite egna tester och experiment ed just gelatin är Anna Hallén. Och jag kommer att intervjua Anna om detta snart, så att du kan få lyssna på mer av detta spännande ämne i podcasten. Har du några frågor som du vill att jag och Anna tar upp i den här intervjun så kommentera gärna här nedanför (idag).
Tills dess, kasta inga skinn och ben, och gör dig gärna en nyttig benbuljong. 😀
Petra says
Hej!
Tack för en jätte bra pod som är så tydlig och faktabaserad. Har lärt mig massor. Du pratar ibland om kosttillskott och då undrar jag om du kan berätta om vilka kosttillskott man kan köpa på marknaden eller vilka man ska undvika och varför. Har vänner som äter/dricker Fitline och är helt sålda på det. Själv är jag skeptisk när det inte finns i vanliga hälsokostbutiken. Skulle du kunna förklara om den är bra eller ej och vad den isåfall skulle göra för bra i kroppen?
Bästa hälsningar Petra
Malin says
Hej Anna! Jag vill också tacka för en suverän pod. Jag försöker sprida den hela tiden. Jag undrar också ang Fitline. Har vänner som tar det och är lyriska. Men jag kan inte låta bli att känns en viss skepsis, har för mig att det innehåller fruktsocker el likn. Vad anse du im dit line och varför? Tack igen.
Josefine says
Hej!
Tack för en fantastisk podcast. Det är verkligen den bästa hälsopodden någonsin
Pia says
Det är en djungel av kollagenpulver där ute. Jag provade göra egen men det misslyckades och nu har jag inte fler ben. Jag tänkte främst på kollagen från nötdjur; det verkar vara vanligast att hitta från fisk på marknaden- men även om nötdjuren betat gräs ( som producent/ återförsäljare är noga med att skriva ut), hur kan man veta att det är djur som inte behandlats med antibiotika eller andra mediciner? Det han man ju inte så stor chans att få svar på , eller? Mvh Pia