17 procent av all mat som produceras för människor slängs. Och 74 kilo mat slängs i hemmet per person och år enligt en färsk rapport från FN:s miljöprogram.
Så mycket slängs definitivt inte här hemma! Dels för att jag älskar rester, men främst för att mycket av nyttigheterna i vår mat sitter i just de delar som människor vanligen slänger. Jag kommer till det snart.
Och det är ju ett vansinnigt slöseri av resurser. Matsvinn beräknas stå för 8-10 procent av världens utsläpp av växthusgaser. De 17 procent av all mat som produceras för människor och som kastas antingen i hemmen, i affärerna eller av restaurangerna blir sammanlagt 931 miljoner ton mat. Hushållen står för den största andelen av den vikten.
Om matsvinn vore ett land hade det varit den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, säger en av personerna bakom den nya rapporten.
Matsvinnet är ett globalt problem som berör både fattiga och rika länder. FN:s hållbarhetsmål nummer tolv är att minska matavfallet med hälften till 2030. Hjälper vi till med detta mål lär vi även gynna vår egen hälsa. Win win.
När det gäller djuren vi äter så sitter det nyttigaste i det vi ofta slänger eller väljer bort i affären. Inte minst gäller detta inälvorna, såsom lever, njure och hjärta. Men också brosk och skinn är nyttiga delar på djuret (mer om detta i tidigare inlägg som nås via nedan länkar)
Och precis som när det gäller djuren vi äter, så rekommenderar jag att vi äter alla delar på växterna vi köper eller skördar. Många nyttigheter kan du hitta i allt från morotsblast till blad på broccoli-, brysselkål- eller blomkålsplantan. I skal och kärnhus på frukter finns rikligt med nyttigheter som antioxidanter och de bästa fibrerna för tarmfloran. De flesta plantors blast, blad och stam är minst lika ätliga som det lilla av plantan vi vanligen lägger på tallriken.
Och middagsrester går utmärkt att lägga i frysen. Perfekt att plocka fram som en ny måltid – eller varför inte till frukost. Det mest otippade går faktiskt bra att frysa in. Testa!
Läs mer om hälsoeffekterna av det vi slänger i nedan inlägg:
Läs även mer här: https://4health.se/?s=inälvsmat
https://www.unep.org/resources/report/unep-food-waste-index-report-2021
https://sverigesradio.se/artikel/i-snitt-slanger-du-74-kilo-mat-per-ar
Tilda says
Jag gillar inte heller att slänga men detta med rester i måltider är svårt. Fryser man in brukar det ju ofta resultera i att man mikrar maten varm vilket tappar en del näring.
Anna Sparre @ 4health.se says
med lite framförhållning så tar man fram det i förväg, sen värmer jag ofta det i panna för jag gillar att slänga ner ngn extra grönsak eller lite svamp som får steka på samtidigt – så lkänns det som en ny måltid, men tar 3 minuter att göra 🙂