För inte så länge sen skrev jag om illamående och hur du kan lindra det, här: https://4health.se/illamaende-sa-har-lindrar-du-det-tex-om-du-ar-gravid-eller-aksjuk
Men visste du att det finns evolutionära förklaringar till illamående?
Varför är illamående så vanligt hos den blivande mamman, i början av graviditeten just?
Jo början av graviditeten är den känsligaste perioden i embryots utveckling. Under denna tid är immuncellernas aktivitet för att sköta försvaret mot mikroorganismer viktig, MEN risken att stöta bort fostret måste minimeras. Det är ju nya, halvt främmande celler som växer inne i kroppen. Celler som kan misstas som farliga. Immunsystemets aktivitet måste alltså tryckas ner något för att minska risken för att de agerar mot de nya cellerna i kroppen.
Det vanliga biologiska försvaret minskar, men kroppen måste ju ändå se till att varken den eller fostret infekteras. Detta fixar kroppen med en annan mekanism, nämligen illamående och äckel. Illamåendet och äckelkänslorna är en guide till mat som kan anses vara säker och innebära låg risk för smitta. Det handlar alltså om att minimera risken för förgiftning och infektion. Vi känner större avsmak och illamående mot och av bl.a. bittra smaker. Luktsinnet förbättras också så att vi lättare upptäcker just obehaglig lukt.
Jag minns själv att jag mycket tydligt kändes en obehaglig lukt i vårt kylskåp när jag var gravid. En lukt ingen annan kände, och som jag själv aldrig känt tidigare. Jag skurade kylskåpet hur många gånger som helst. Och senare under graviditeten kunde jag inte längre känna av denna lukt. (Det är välkänt att det ofta finns bl.a. mögelsporer i kylskåp, utan att vi märker av det – en liten parentes till varför jag kanske kände denna lukt). Dessutom var jag inte längre sugen på kakao och mörk choklad i början av graviditeten, något som annars är en riktig favorit. Inte heller ruccola och andra bittra grönsaker, som jag annars äter rikligt av, eller min favoritlammkorv med mycket vitlök.
Lämna ett svar