Långtidsanvändning av magmediciner som hämmar produktionen av magsyra mot sur mage och halsbränna, så kallade PPI (Protonpumpshämmare) ökar risken för magcancer associerad till magsårsbakterien Helicobacter pylori med upp till 800%.
Protonpumpshämmare, PPI, används som verksam beståndsdel i mediciner som ska sänka halten av magsyra i magen. Läkemedelstypen tillhör den mest sålda i hela världen.
Magcancer är kopplat till den vanliga bakterien Helicobacter pylori. Tidigare forskning har redan visat att patienter som har en pågående infektion av bakterien och som samtidigt tar PPI-mediciner utsätts för en ökad risk att utveckla magcancer (”atrophic gastritis”). Medan mekanismerna bakom kopplingen mellan bakterien och magcancer är oklar har de länge varit känt att denna typ av bakterieinfektion först bör hävas innan intag av PPI.
Ian Wong vid ”University College London” (UCL) skriver på UCL:s hemsida att PPI-medel är en del av behandlingen av Helicobacter pylori-infektioner. Patienter behandlas ofta med en terapikombination bestående av ett PPI-medel och två olika typer av antibiotika.
Efter att infektionen hävts följde forskare upp 3271 patienter som fortsatte att ta PPI under 7,5 år. Resultatet visar att de som tog PPI fick en väsentligt ökad risk att utveckla magcancer i jämförelse med de som fick alternativet (H2-blockerare). Ju tätare och ju längre patienter tar PPI desto mer ökar risken för cancertillväxt.
”Daily PPI use was associated with a 4.55 times greater risk of cancer than baseline, and became as high as an 8-fold greater risk if the drugs were taken for more than three years.”.
Forskarna betonade att dessa resultat endast kommer från en observationsstudie, så det går inte att med säkerhet fastställa att orsaken är PPI-läkemedel, inte desto mindre är fynden alarmerande.
Stoden konkluderar att “Conclusion Long-term use of PPIs was still associated with an increased GC risk in subjects even after HP eradication therapy.”
Medicinering med protonpumpshämmare (PPI), både under kort och lång tid ökar dessutom risken för andra allvarliga komplikationer, såsom pneumoni, tarminfektion (speciellt Clostridium difficile) och fraktur. Överförbrukning av PPI är enligt litteraturen mycket vanlig.
Det här är helt vansinnigt verkligen! Sura uppstötningar och halsbränna beror i nästan samtliga fall på FÖR LITE magsyra, inte för mycket. Så att hämma magsyran ännu mer ger självfallet allvarliga biverkningar! Magsyran är ett skydd mot infektioner, nödvändig för att vi sk akuta bryta ner mat osv. Utan den får vi allvarliga näringsvrister och infektioner!
http://gut.bmj.com/content/early/2017/09/18/gutjnl-2017-314605
Thomas Häggberg says
Av vad jag förstått så är det ca: 50 % som har för mycket magsyra och sen för 50% för lite…. Dvs. Dom behöver annat! Losec utskrevs först på recept men 2000 eller nu 2001 kunde man receptfritt köpa 10 mg på apoteket! Samtidigt kom det en liten varningsartikel i Dagens Medicin som sa att medlet inte skulle användas under längre tid när det då försämrade egen magsyreproduktion samt urlakade en på vissa viktigare vitaminer(B) och mineraler! Men visst, det var en storsäljare och släpptes då fritt……med sen liknande efterföljande medel!