Jag äter relativt miljövänligt. Jag äter massor med grönsaker, mest ekologiska eller odlade i min trädgård eller på gården 1 km härifrån. Jag äter en del bönor och kikärtor. Jag äter mycket fett, mest i form av ekologisk olivolja och ekologisk kokosolja, men också en del ekologiskt smör, ekologiska frön och nötter, samt avokado. Dessa sista saker är möjligen inte de bästa för klimatet, men fett ger mycket energi och mättnad per vikt och volym, så jag tror ändå att det på sitt sätt kan hålla nere transporter.
Utöver detta äter jag en liten till moderat mängd animaliskt protein till varje måltid. Dvs fisk, kött, ägg. Till 99% väljer jag då vilt, frigående eller åtminstone ekologiskt. Detta innebär att djuren till stor del inte är uppfödda på spannmål, utan går ute och betar, pickar etc. Dessutom äter jag i stort sett hela djuret, inklusive skinn, brosk och annat, och väljer relativt mycket inälvsmat – som tex lever och hjärta (https://4health.se/158-lar-dig-ata-inalvsmat), vilket är mat som i vissa fall slängs.
Jag väljer dessutom bort spannmål (https://4health.se/jordbruket-–-det-storsta-hotet-mot-var-planet och https://4health.se/mer-grasbetande-djur-och-mindre-jordbruk-for-bade-halsans-och-miljons-skull)
Nu bekräftar WWF att det är viktigt med dessa gräsbetande djur för vår miljö! (äntligen). I SVTs artikel om hur man äter klimatsmart kan man bland annat läsa att vi måste vi äta mer grönt och mindre kött. Och om du ska äta kött – välj naturbeteskött. WWF bekräftar att naturbeteskött bra för biodiversitet. I Sverige finns problem med att naturbetesmarker växer igen, vilket hotar biodiversiteten. Så det kan vara bra att äta lite kött om det kommer från rätt ko. Naturbeteskött är det kött som WWF tycker är allra bäst för det bidrar till att hålla landskapet öppet.
I dag står maten för en knapp tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan. Maten är en av de viktigaste åtgärder som folk kan göra i sin vardag. Det är väldigt tydligt att flygresor släpper ut mycket växthusgaser, men det gör inte många i vardagen på samma sätt.
Tänk på att äta animaliska produkter med måtta, både för miljön och för din hälsa. De flesta som inte är vegetarianer äter för mycket protein. Vi behöver protein, men det är inte hälsosamt att överäta protein (kommer separat inlägg om detta och finns redan podcast på ämnet)
Erik 2 says
Fast det här håller jag inte med om i artikeln:
“Så trots att nötkött är den värsta klimatboven, kan det vara bra att äta lite av det, om det kommer från rätt ko, berättar Richert.
– Naturbeteskött är det kött som vi tycker är allra bäst för det bidrar till att hålla landskapet öppet. Så vi lyfter fram det köttet även fast det går åt väldigt mycket koldioxid att producera det.
Nötkött är inte den värsta klimatboven, det är ett matematiskt trick de har kommit på så att de kan räkna kossornas metangas pruttar rapar som koldixid . koldioxidekvivalenter. Men metangas och koldixid fungerar olika läs här: http://tradgardenjorden.blogspot.se/2017/06/falsk-metanmatematik.html
Och hur går det åt väldigt mycket koldioxid till att producera det? De köttkor jag ser omkring mig i Sverige går omkring fritt och äter i hagar och i skog och får ensilage. Kossorna andas ja, det gör vi också och vi är många fler. Deras metangas utsläpp kan inte räknas med som sagt tidigare – så hur produceras det mycket koldioxid vid kosseuppfödning jag begriper inte. De åker inte precis omkring taxi eller flyger till Thailand eller eldar i brasan, det enda de gör som producerar koldioxid är att de andas. Är då lösningen att de ska sluta andas ….