Egentligen gör min mamma den bästa cheesecake som finns, och hon har även en glutenfri variant som hon gör med mandelmjöl. Se tidigare recept (https://4health.se/?s=cheesecake) Men eftersom jag inte har samma tålamod så har jag även en enklare variant som inte behöver tillagas i ugn och görs så här
(tyvärr har jag aldrig lyckats göra en mejerifri cheesecake eftersom jag absolut inte skulle ta i “ersättningsprodukter” med tång, men håll tillgodo om du tål mjölk ) :
Botten
- 1,5 dl finhackade nötter
- 1,5 dl riven kokos (kokosflingor)
- 1 dl mandelmjöl (eller kokosmjöl)
- 100 g kokossmör (creamed coconut) eller kokosolja
- 1 msk honung (ev. mer om du använder kokosolja istället för kokossmör)
- 1 tsk kanel
- 1 nypa salt
Fyllning
- 2 dl vispgrädde
- 4-500 g färskost (typ naturell Philadelphia)
- ca 0,5 dl honung (mer eller mindre efter smak)
- 0,5 tsk äkta vaniljpulver
- ev. lite rivet citronskal och 2 msk citronsaft
Smält kokossmöret (eller kokosoljan) så att det är helt mjukt.
Blanda alla ingredienser till botten och tryck ut i en pajform.
Vispa grädden i en skål.
Vispa resterande ingredienser till fyllningen i en annan skål. Vänd ner den vispade grädden i detta.
Bred ut fyllningen i pajformen.
Låt stelna i kylskåp över natten (eller minst 3 h).
Rebecca says
Hej Anna och tusen tack för all kunskap du sprider!
Jag är nyfiken på carnevore och det skulle vara jättekul om du i tervjuade någon om dieten, Martina Johansson t.ex.
Vänligen,
Rebecca