Billiga och näringsrika är grönsakerna just nu. Nu är det högsäsong för många grönsaker, och vare sig du odlar själv eller köper i affären så kan det vara en god idé att frysa in lite. Perfekt att ha frysen full med nyttigheter som du kan stoppa ner i en panna eller gryta (eller i mikron för all del) i vinter när det inte längre är säsong.
För att kunna frysa in de flesta grönsaker behöver du förvälla dem. Om du någon gång försökt stoppa in en hel färsk zucchini i frysen så vet du vad jag menar 🙂
Förvälla betyder egentligen bara att man kokar upp och sen kyler av.
Det finns olika anledningar till att förvälla. En del svamp måste man tex förvälla för att få bort gifter. Men när det gäller grönsaker så förvälls de ofta i vatten eftersom den här behandlingen tar kål på enzymer som annars kan förändra smaken och göra grönsakerna missfärgade. Dessutom så kan grönsakerna frysa sönder. I mitt exempel med zucchini så blir den besk och mosig och ibland missfärgad.
Det handlar alltså inte om att tillaga grönsakerna, utan bara förbehandla dem för frysningen. Men en fördel är att de mjuknar något, så det är väldigt enkelt att sen bara ta fram tex förvälld broccoli ur frysen och värma tillsammans med middagsresterna, och vips så har du en färdig måltid.
Hur gör man då? Jo dela grönsaker i relativt stora bitar, tex broccolibuketter eller tjocka skivor zucchini. Lägg i kastrull och täck med vatten och ha i lite salt. Koka upp, stäng av och häll av vattnet. De flesta rekommenderar att koka ca 3-4 minuter beroende på vilken grönsak det är, grönsakerna ska bara precis börja mjukna något. Jag föredrar att koka så kort som möjligt och med så lite vatten som möjligt, för att bli av med så lite vitaminer och andra nyttigheter som möjligt. Skölj snabbt i kallt vatten direkt efter för att avstanna tillagningen.
I år tänker jag testa förvälla genom att ångkoka grönsakerna kort i min ångkokare. Jag vet inte om detta fungerar lika bra, men fungerar det så bevarar det maximalt med näring i grönsakerna.
Du kan förvälla de flesta sorters grönsaker, allt från rotfrukter till paprika. Så kör hårt! 🙂
Daniel says
Vilken ångkokare har du?
Anna Sparre @ 4health.se says
Jag har en elektrisk sak med flera lager. Minns inte märke. Men man kan lika bra ha en insats till vanlig kastrull
Sussie says
Hej, hur gick det med din förvällning i ångkokare? Var det ok?
eva N says
Just paprika har jag aldrig förvällt, bara skurit i bitar, låtit dom ligg på en bricka några timmar, stoppat i påse och fryst. Dom blir inte missfärgade, men man kan bara ha dom i matlagning, precis som andra förvällda grönsaker och rotfrukter.
Ibo Schupp-Jonasson says
Apropå zucchini: jag brukar riva zucchini, pressa ut vätskan och frysa ner. Passar perfekt till soppor, i köttfärssåser mm.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack, bra tips!