- Försämrad glukosmetabolism i hjärnan, amyloida plack och celldöd är saker associerade med sjukdomspatologin i Alzheimers.
- Ketoner är en alternativ metabol väg till glukos i hjärnan.
- Ketogen kost reducerar sannolikt amyloidplack och kan minska deras neurotoxicitet.
- Modern kost med högt innehåll av kolhydrater kan bidra till Alzheimers.
- Den ketogena kosten (inklusive kolhydratrestriktion) kan vara användbar vid hanteringen av Alzheimers sjukdom.
Har skrivit och pratat om ketoner och dess effekt i Alzheimers sjukdom en hel del. Lyssna bl.a. på avsnitt 33 https://4health.se/33-forebygga-bromsa-och-reversera-alzheimers-demenssjukdomar samt avsnitt 12, och sök här på sidan eller använd taggen demens https://4health.se/tag/demens
Se även länken till en längre artikel i Health Impact News nedan
“The prevalence of Alzheimer’s disease, a chronic neurodegenerative condition, is increasing as is the need for effective treatments and preventions. The underlying pathology of Alzheimer’s is not yet fully understood, so existing research has focused on understanding the prominent features of the disease. These include amyloid plaques, which accumulate in the brains of those with Alzheimer’s disease; impaired glucose metabolism; and neuronal cell death. Emerging evidence suggests that a low-carbohydrate, high-fat ketogenic diet may help to mitigate the damage associated with these pathologies. The ketogenic diet could alleviate the effects of impaired glucose metabolism by providing ketones as a supplementary energy source. In addition, this diet may help to reduce the accumulation of amyloid plaques while reversing amyloid β toxicity. Research has begun to identify early underlying mechanisms in Alzheimer’s disease that could be targeted by new prevention strategies. Glycation of the ApoE protein leads to impaired transportation of important lipids, including cholesterol, to the brain, resulting in lipid deficiencies that could explain progression to the later pathologies of the disease. In this review, we hypothesize that the ketogenic diet could be an effective treatment and prevention for Alzheimer’s disease, but both ketone production and carbohydrate restriction may be needed to achieve this.”
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900718302764
Annika says
Synd att det är på engelska..jag hänger inte med. Men säkert intressant läsning 😊
Anna Sparre @ 4health.se says
därför jag har summerat och punktat upp på svenska
Jonna says
Lyssnade just på den sista delen av dina utmärkta intervjuer med Morley Robbins! Där nämner ni att ett enzym som mediterar beta-oxidation – förbränningen av fett – är kopparberoende, som i sin tur är A-vitaminberoende. Ytterligare en anledning att se till att få i sig riktigt smör, nötlever och fiskleverolja : )