Infektioner orsakade av karbapenemresistenta bakterier är svåra att behandla och kan bland annat orsaka svår urinvägsinfektion, blodförgiftning och lunginflammation. Bakterierna kan också sprida sina antibiotikaresistensgener vidare till andra bakterier, så att även de blir resistenta.
Runt hälften av patienterna som är inlagda på sjukhus i Vietnam är bärare av multiresistenta tarmbakterier som står emot den brett verkande antibiotikagruppen karbapenemer, enligt en ny studie. Det här har bekräftat våra farhågor, enligt Håkan Hanberger, professor vid Linköpings universitet och en av dem som står bakom studien.
I studien ingår 2 200 patienter från 63 vårdavdelningar på 12 olika vietnamesiska sjukhus. På patienterna har man tagit bakterieprov från ändtarmen, för att leta efter förekomst av karbapenemresistenta bakterier – och hittade det i runt hälften av patienterna. Ju längre någon varit inlagd, desto högre är risken att denne är bärare av de multresistenta bakterierna, visade studien.
När forskarna tittade på en separat patientgrupp, nyfödda barn på intensivvårdsavdelningarna – kunde de se en kraftigt ökad dödlighet bland de barn som hade en vårdrelaterad infektion och samtidigt bar på den resistenta bakterien. Man såg en femfaldig riskökning för att barnen skulle gå bort, och det är förstås väldigt oroande.
Förekomsten av karbapenemresistena bakterier i Sverige är fortsatt låg. I Sverige har vi ungefär 150 fall per år, och det är nästan försumbart jämfört med situationen i Vietnam. Om vi hanterar antibiotika på rätt sätt och har god vårdhygien på våra sjukhus är inte det här något stort hot inom den närmsta tiden. Men preventiva åtgärder och god vårdhygien inom all vård är förstås mycket viktigt.
Läs mer genom att använda sökrutan, tex antibiotikaresisten https://4health.se/?s=antibiotikaresisten
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163445319301574
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7249477
Lämna ett svar