Visste du att bananskal både är gott och nyttigt? Förutsatt att du köper ekologiska, obesprutade bananer.
Bananskalen är en väldigt bra fiberkälla och blir goda att steka. Man kan också ha dem som fibertillskott i en smoothie.
Själv hackar jag ner dem och slänger i stekpannan med maten för ett sött inslag.
Dessutom använder en del veganer långa remsor av bananskal för att göra ”banana peel bacon”, ja bananskalsbacon 😅. Då behöver man dock krydda upp det rejält med bla sojasås. Se video nedan (jag håller inte riktigt med dem, eftersom bananskal smakar sötare än bacon, även om man kryddar etc enligt recepten på bananbacon)
Bananskalet är alltså inte giftigt, utan ätbart och hälsosamt. Det innehåller bra mängder bl.a. av flera B-vitaminer, kalium och magnesium.
❓Har du testat äta bananskal?
Ps. Tänk på att en stor, söt banan kan innehålla nästan lika mycket socker som en burk cocacola (dock med mer närig). Så använd själva fruktköttet med måtta, eller välj riktigt gröna bananer som har en stor andel resistent stärkelse och inte är så blodsockerhöjande. Mer om resistent stärkelse bla i podcastavsnitt 3, 51 och 156.
Tidigare tips på hur du kan använda blast och annat många slänger hittar du bland inläggen här: https://4health.se/?s=Blast såsom hur du gör pesto på morotsblast eller varför du bör äta äppelskrutten 🤩🤗
Särskilt detta: https://4health.se/nya-gronsaker-av-dina-matrester
Annika Bäck says
Wow..kommer absolut testa!!
Tack för din hängivenhet i allt det du gör!!
Anna Sparre @ 4health.se says
😍 så roligt att höra 🙏🤗
Christina says
Men så bra information! Det måste provas 🙂
Tack! 🙏
Anna Sparre @ 4health.se says
🙏🙏🙏🤗
Gitt-Marie says
Tack för tipset de ska jag prova
Anna Sparre @ 4health.se says
Kul 😊
Återkom gärna med vad du tyckte