Precis som Dr Cecilia Fürst sa i podcastavsnitt 309 så uttrycker nu seniorprofessor i kostvetenskap i Dagens Medicin hur Agnes Wold förringar kostens betydelse för sjukdomar. Felaktigheter om kost och övervikt som sägs i professor Agnes Wolds podd kan medföra skada för människors hälsa, anser han. Podden har tilldelats priser, så människor har ju all anledning att lita på innehållet och Agnes Wold kan man tänka.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har blivit en populär talesperson, inte minst under pandemin. Hon förringar generellt sett kostens och överviktens betydelse för sjukdomar. ”Ät vad du vill och tjata inte om det.” är ett av många uttalanden från henne.
Hon uttalar sig om saker som hon inte kan något om och påstår att kosten inte spelar någon roll för hälsan. Hon påstår också att det inte skulle finnas någon antiinflammatorisk kost.
Gunnar Johansson, seniorprofessor i kostvetenskap, skriver :
“För cirka fem månader sedan kontaktade jag Sveriges Radio, Christer Lundberg och Agnes Wold för att diskutera felaktigheter som sägs i podden och som jag anser kan medföra skada för människors hälsa. Jag har ännu inte fått något svar. Avsaknaden av möjligheten att diskutera innehållet i podden har föranlett mig att skriva denna artikel.
I programmet sägs att Agnes Wold sticker hål på myter och missuppfattningar. Denna artikel ska begränsas till vad som stämmer utifrån två ämnen som tas upp, nämligen om kosten har någon betydelse för hälsan samt om övervikt.
Agnes Wold förringar generellt sett kostens och överviktens betydelse för sjukdomar. Här kommer några exempel från podden, den 22 februari 2022, där utfyllnadsord är borttagna och talspråk gjorts om till skriftspråk:
”Ät vad du vill och tjata inte om det. . . Att det har sådan enorm betydelse just vad man äter är väldigt konstigt. . . Det här BMI-systemet är ju helt taget ur luften och det är inte byggt på några studier. . . Det var en läkare i USA som själv tyckte att man borde ha en viss vikt i förhållande till sin längd. . . Att bara väga fem eller tio kilo för mycket. . . så visar studier ingen skillnad.”
Vetenskapliga studier visar dock tvärtom att de största riskfaktorerna för förtida död och sjukdom är kostrelaterade. (1) De likartade dödsorsakerna i västvärlden gör att hälsomyndigheter och hälsoorganisationer i stort sett i alla världens länder ger kostråd till sina befolkningar, råd som i grunden är mycket lika. Man uppskattar att ungefär 80 procent av förtida död samt kroniska sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, stroke, demens och cancer kan förebyggas genom att förändra livsstilen. (2)
I en studie i Lancet har man beräknat hur kosten påverkat våra liv i 195 länder. (3) Studien visar att kostfaktorer 2017 orsakade att 11 miljoner människor dog en förtida död samt att 255 miljoner fick sitt liv begränsat eller funktionsnedsatt. En hälsosam livsstil har visats ge ungefär 14 år längre liv i Europa. (4)
För patienter med hjärt-kärlsjukdom har man kunnat visa att de kan förbättra sitt sjukdomstillstånd och få sina kärl vidgade med en livsstilsförändring, speciellt en förändring av kostvanorna. För diabetes typ 2 vet man att man både kan förebygga och behandla människor med kost. När det gäller cancer skattar man att cirka 35 procent av sjukdomsfallen är kostrelaterade. (5) Kött- och charkuteriprodukter listas som cancerframkallande av världshälsoorganisationen WHO. EU har nu tagit fasta på detta och skriver i The EU´s new food promotion policy för 2022 att rött kött klassificeras som en cancerrisk.
Vetenskapliga studier har visat att övervikt och ett ökat kroppsmasseindex, BMI, är relaterat till en mängd sjukdomstillstånd. Risken att få kroniska sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och ett flertal cancerformer ökar från ett BMI på ungefär 20 till 21, alltså från normalvikt och uppåt. När man jämför människor med samma livsstil förutom kostvanorna så finner man att kosten och BMI är relaterade till varandra och att förekomsten av diabetes typ 2 ökar med BMI. Det finns alltså en mångfald studier som visar att sjukdomsrisken ökar och livslängden minskar med ökad övervikt och ökat BMI. Detta gäller från normalvikt och uppåt. Man behöver alltså inte vara kraftigt överviktig för att de extra kilona ska vara av betydelse.
Övervikt anges som den främsta orsaken till förlorade levnadsår i Sverige till följd av ökad risk för typ 2-diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. (6) Även andra hälsoproblem ökar i risk med ökande BMI såsom förhöjda blodfetter, hjärtsvikt, hjärtrytmrubbningar, stroke, sömnapné, astma, reflux, gallsten, fettlever, artros, cancer, psykisk ohälsa, polycystiskt ovariesyndrom, graviditetskomplikationer, operationskomplikationer och njursjukdom. Den höga förekomsten av övervikt och fetma i vår del av världen leder alltså till mycket stora förluster av livskvalitet.
En slutsats är att det höga förtroendet för poddar kanske inte alla gånger är berättigat när det gäller sanningshalt och korrekthet. Man bör vara försiktig med att lita på en auktoritet inom ett område där hon inte har specialistkompetens. Till sist, att ge rätt kostråd är viktigt eftersom en stor mängd sjukdomsfall då skulle kunna förebyggas och det skulle också ge en ökad livskvalité.
Gunnar Johansson, seniorprofessor i kostvetenskap”
https://www.dagensmedicin.se/opinion/debatt/agnes-wold-forringar-kostens-betydelse-for-sjukdomar/
Karin says
Bra att du lyfter detta! Tack och lov så är det allt fler som ifrågasätter hennes uttalanden som ligger utanför hennes expertområde.
Johanna says
Tack Anna!
Jag har länge förundras över Agnes Wolds rekommendationer och råd som ofta tycks helt taget ur luften.
Det hade varit intressant att få veta vem som betalar hennes lön…
//Johanna
Ann Robertsson says
Håller fullständigt med de tidigare! Hur har hon mage att sitta och uttala sig om saker som hon uppenbarligen inte har någon koll på? Har hon ingen ansvarskänsla vad hon kan orsaka? Sedan undrar jag hur SR har tänkt när de anlitat henne???
Kerstin says
Tack!
Har länge häpnat över hennes uttalanden och att hon kallas in som “sakkunnig” i alla möjliga sammanhang.
Olle Lack says
Agnes är ett riktigt spån, eller så har hon arvode från Big Pharma och Big Food. Någon så kontraproduktiv osh självgod läkare får man leta efter. Tyvärr, så finns det fler “tokiga källor” som t.ex. Livsmedelverket som likt Agnes figurerar flitigt i Expressen, Aftonbladet och övriga mainstream media. Är det frågan om försäljning när det gäller tidningarna? Isf är både journalisterna och Agnes på samma payroll/lönelista. Känner hur blodtrycket stiger så jag stoppar här 😉
Olle Lack says
Sista meningen glömde jag två första orden som skall vara: Om inte, isf är både journal….
Jessica says
Äntligen börjar även mainstream att ifrågasätta henne…
Hannas krypin says
Jag har också skrivit om Agnes Wold och hennes helt galna påståenden. Jag förstår inte att hon får så mycket medietid när hon uttalar sig om saker hon inte har koll på….