Bittert är smaken som försvann. Bittra örter ger just det där som vi i vår moderna kosthållning ofta saknar. Den bittra smaken är inte alltid så angenäm, men den är viktig för kroppen, inte minst för matsmältningen, så den är värd mödan.
Det här är ett gästinlägg, skrivet av Carmela Guida
Bittra örter är till exempel maskrosen, röllekan, krusskräppan och kardborreroten. Vi kan enkelt bredda vårt intag av bittra smaker genom att äta mer vilda växter. På sommaren är det enkelt att utöka den vanliga salladen med vilda blad, som till exempel blad av rölleka och maskros. I grönsaksdisken hittar du endivesallad, ruccola och persilja. När du börjar tillföra bitterämnen, kommer du snart märka att du vill ha mer!
Här är en översikt över bittra örter och smaker:
Bittrast av dessa örter är Gullgentiana (Gentian). Kanske känner du till drycken Gammeldansk? Gullgentianan ingår i den. Maskrosrot (Dandelion) och Kardborrerot (Greater Burdock) tillhör de mildare bittra örterna. Det finns andra bittra örter som malört och gråbo. Och glöm inte bort bitterämnen i mat. Håll utkik efter bittra blad i grönsaksdisken.
Om du är osäker på vad som är bittert, så utgå helt enkelt från hur det smakar. Om det smakar bittert, så är det bittert.
Historien bakom den ljuva bitterblandningen
Historiskt så finns det recept på bitterblandningar i de flesta kulturer och i alla medicinalsystem. Du kanske har hört talas om beska droppar eller Svenskdroppar? Eller Aperitif och Digestivo, som är lite mer förekommande. Var du än söker hittar du en örtig bitterblandning som är god att ta till maten.
Receptet på en kraftfull bitter har två saker gemensamt. Den använder sig av bittra örter i kombination med aromatiska örter. Alla bra örtrecept kombinerar örter, så att de kompletterar och förstärker varandra. Så funkar det med bittra och aromatiska örter. Ofta är de bittra örterna kalla till sin natur. Det betyder att de kyler ner din organism. De aromatiska örterna är däremot varma och tillför hetta till din organism. Detta är en förenklad förklaring för hur de bittra och aromatiska örterna i symfoni ger din matsmältning en skjuts. Många känner snabbt av den bittra effekten!
(mer om kall och varm effekt av mat i podcastavsnitten om kinesisk medicin 305-307, ffa i 307: https://4health.se/305-peter-torssell-lakare-i-kinesisk-medicin-1)
Idag tar vi gärna bitterblandningar i form av en tinktur. Det betyder att de bittra och aromatiska örterna drar i alkohol och på så sätt ger oss bittra droppar i koncentrerad, flytande form. Eftersom en tinktur är ett koncentrat, så behövs det inte mer än ett par droppar invärtes. En standarddos är 20 droppar. Detta motsvarar ca 1 ml alkohol, vilket är att föredra framför exempelvis ett glas Digestivo.
Dölj inte den bittra smaken!
Kanske har vår sockerkonsumtion konkurrerat ut bitterheten. Vi väljer inte den bittra smaken naturligt och den är inte heller så lätt att hitta i mataffären. Förr, när vi levde som samlare, åt vi en stor variation av vilda växter. Det gav oss den bittra smaken naturligt. Och det skapade en rik tarmflora med stor variation av mikrober. Jämförelser mellan moderna människans tarmflora och människor som lever på ett mer traditionellt sätt visar att modern kosthållning ger en begränsad mängd goda bakterier i tarmarna (tyvärr går det inte längre att se dokumentären från Vetenskapens Världs på SVTplay “Guldet i våra tarmar” men det finns kortare klipp).
Idag är det trendigt att använda vilda växter i matlagningen och det gör att vi kan ta del av ett bredare spann av bittra smaker och näringsämnen. Det är spännande att spetsa salladen med maskrosen och toppa den med harsyra. Rot av kardborre är en delikatess, och det finns många fler rötter att upptäcka.
För att den bittra smaken ska ha effekt så behöver vi uppleva den bittra smaken i munnen. Man ska alltså inte maskera smaken med något sött. Om det är svårt att ta till sig den bittra smaken i maten så kan man ta det i form av ett par bittra örtdroppar på tungan.
(Förtydligande av mig, Anna: När bitterämnen kommer i kontakt med smaklökarna på tungan ökar salivutsöndring i munnen, samt magsaft- och gallsaftsutsöndring. Bitterämnen dämpar dessutom sötsuget och aptiten.)
Tillför bittert till måltiderna
Det finns olika sätt att tänka kring hur man ska tillföra det bittra i sin vardag. Det främsta rådet är att tillföra bitterämnen en kvart innan måltiden för att underlätta matsmältningen. Då tar du 10-20 droppar bitter tinktur eller äter något bittert, som till exempel ruccola. Det roliga med bittra örter är att de ger en direkt effekt, och de flesta upplever snabbt dess verkan.
Det bittra kan upplevas störande för dig som har problem i övre delen av mage och tarm, till exempel i form av sura uppstötningar. Välj då istället att ta en liten mängd bittra droppar efter maten.
Upptäck kraften i de bittra örterna du med!
Tinkturen Happy Bitters från Örtfabriken
Happy Bitters är Örtfabrikens bidrag till en bittrare värld! Den innehåller en fin balans mellan bittra och aromatiska örter i flytande form för invärtes bruk. Receptet är Örtfabrikens egna. Det utgår från gammal, nedärvd kunskap och har förfinats och moderniserats för att passa vår moderna livsstil.
Tips för dig som vill lära dig mer
The Wild Medicine Solution Book. Healing with Aromatic, Bitter and Tonic plants av Guido Masé.
Jätteduktig amerikansk herbalist med förkärlek för de bittra örternas kraft. Boken finns på Amazon.
De bittra örterna som livselixir av Annelies Schöneck.
En fin liten skrift på svenska om det bittra livselixiret. Tyvärr slut hos förlaget men går att ladda ner här för eget bruk.
Lämna ett svar