Jag har på sistone skrivit ganska mycket om fisk. Om laxens hemska miljöpåverkan och problemet med gifter i fisk. (Läs bl.a. här https://4health.se/nyttig-fisk)
Trots detta står jag fast vid att det är bättre att äta fisk så ofta som möjligt än att inte göra det. Undvik dock odlad lax. Ett tillägg i denna debatt är att fisk är bland det mest selenrika livsmedel man kan äta. Och till saken hör att selen är ett utmärkt skydd mot just tungmetaller som kvicksilver. Selenet binder till kvicksilvret och oskadliggör på så sätt det skadliga ämnet. Det sägs att så länge seleninnehållet är högre än kvicksilverinnehållet så är fisken ofarlig (se länk nedan)
Dessutom; världens äldsta levande kvinna (för ett par år sen i Holland), Hendrikje van Andel-Schipper, som blev ca 115 år svarade på frågan vad hemligheten var – …att hon åt mycket sill!!!
Så njut med all rätt av sillen i jul!
Här kan du se förhållandet mellan selen och kvicksilver i olika fisksorter (i alla fall på Hawaii 🙂 ): http://ckresser.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/Selenium_Poster_final.png
Läs mer i studien här:
http://www.soest.hawaii.edu/oceanography/courses_html/OCN331/Mercury3.pdf
Thomas B says
Jaha, men nu tror inte jag att den sill vi kommer att äta i jul kommer ifrån farvatten runt Hawaii.
Thomas B says
En tanke, OM nu den här studien ifrån Hawaii stämmer, kan det då vara möjligt att ta ett
dagligt tillskott av Selen för att därmed upphäva den skadliga effekten av att äta fisk, eller ???
Anna Sparre @ 4health.se says
I teorin ja, men vad jag har hört så är många selentillskott förorenade, just eftersom selen så lätt binder till skadliga ämnen. Vet ej om detta stämmer, men bör nog kollas upp
Thomas B says
Citat “ Trots detta står jag fast vid att det är bättre att äta fisk så ofta som möjligt än att inte göra det“
Slut på citat.
Jasså, tänkte jag………
Första gången jag läste dina rader, tänkte jag: Åh, Nej, Jag orkar inte käfta emot. Jag ger upp.
D. a. på ett sätt håller jag med dig. Medans en annan sida av mig skriker åt mig: Åh, nej… Inte detta
från Anna också…..
Sedan var det ju lite kul med en Hawaiiansk studie PÅ Hawaii som du tolkar som du vill i jämförelse
med fisk från våra vatten förhållanden och miljögifter. (Inte ´bara´kvicksilver)
Problemet för mig i det jag håller med dig om är ju att jag älskar också fisk.
Varmrökt Lax med en god sås, citron och lite havssalt. Mums, säger jag bara. MEN kanske inte så ofta.
Men … Anna, du om någon, efter ditt suveräna inslag tidigare på bloggen om Nyttigfisk.se …….
Nä, jag vet nu inte riktigt hur jag ska få ihop det här gnället men jag önskar oss alla en trevlig
och fröjderik JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.
Suck ….
Anna Sparre @ 4health.se says
Jaså du misstycker Thomas 🙂
Jag står fast vid att man absolut inte ska äta odlad lax, men mest för att det förstör vår jord och våra hav, även om näringsvärdet blir därefter.
Jag står också fast vid vad jag skrev i “nyttigfisk”-inlägget, att vi måste börja ställa krav på utsläpp från jordbruk, industri samt på användningen av mediciner så att vi inte har sillar som är stinna på kvicksilver och dioxiner.
Trots detta tror jag det är en större hälsofara för individen att inte äta fisk än att äta fisk. Mest för att omega3-omega6-balansen hos västerlänningar ofta är snedvriden med över 1500 %, men också för att det är källor till jod, selen mm. Därför är det viktigt att lägga fram de skyddande egenskaperna hos fisk så att gemene man inte slutar äta fisk. Det handlar om att ställa krav och att själv leva rent!
Tack för din kommentar och att du brinner för ämnet 🙂 God jul du också!
Anna Sparre @ 4health.se says
Givetvis har du rätt i att det inte går att jämföra Hawaii med Östersjön förresten, men det ger en illustration av hur det funkar med selen som antioxidant 🙂