Det är supernyttigt med fisk, pga livsviktigt omega-3, mineraler som selen och jod som vi i övrigt får för lite av, fint protein osv. Men vi har ett problem, och det är miljögifter. Jag vill med detta inlägg absolut inte smutskasta fisk. Det är inte fisken som är problemet, det är utsläpp, besprutning och gödsling i samband med jordbruk mm.
Eller jo, den odlade fisken är ett stort problem, särskilt ur ett miljöperspektiv, men även hälsomässigt:
https://4health.se/odlad-fisk
https://4health.se/ata-lax-eller-inte-laxfestens-baksida
https://4health.se/fisksorter-%E2%80%93-hotade-eller-ej
Acceptansen av gifter som till slut hamnar i vår mat har gått så långt att EU till och med gett Sverige tillstånd att överstiga de gränsvärden som finns (och det finns inte ens gränsvärden för alla gifter). Sverige hade ett tillfälligt undantagstillstånd att fånga fisk i Östersjön med för höga halter av dioxin och PCB och sälja till svenska folket (dock förbjudet att exportera). Vid årsskiftet blev tillståndet permanent så länge man går ut och informerar om gifterna. En enda dag var detta på nyheterna efter sommaren och det finns även en hemsida www.nyttigfisk.se som beskriver halterna. Tvivelaktigt om detta verkligen kan räknas som information till hela svenska folket.
På nyttigfisk.se beskriver man: ”Dioxin och PCB är miljögifter som, vid höga halter, kan påverka vårt immunförsvar, centrala nervsystemet och misstänks påverka vår möjlighet att få barn samt även öka risken för att få cancer. Mer än hälften av strömmingen som tas upp i norra Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken har höga halter av dioxiner och PCB.”
Testfakta och Naturskyddsföreningen beskriver hur odlad lax från Norge, särskilt ekologisk lax, innehåller höga halter bromerade flamskyddsmedel, PDBE. Bromerade flamskyddsmedel är kemikalier som används för att försvåra antändningen i textilier, möbler, datorskärmar mm. De kan lätt spridas i miljön och är dessutom fettlösliga, vilket innebär att de lagras i djur och människor. Eftersom de är långlivade kan de också transporteras långa vägar i luft och därmed påträffas på ställen långt från spridningskällan. Flamskyddsmedel kan ge allvarliga hälsoeffekter som att påverka hjärnans utveckling hos foster och spädbarn, ge leverskador samt ha effekter på fortplantningsförmågan. Det är primärt fodret som utgör källan för de här ämnena. Ju mer fiskolja och fiskmjöl laxen får desto högre halter PBDE. Fiskmjölet som för övrigt är en riktigt stor miljöbov som förstör botten på våra hav (produktionen av det) och bidrar till enorma utsläpp. I dag finns inget gränsvärde för bromerade flamskyddsmedel i fisk. Uppdrag granskning gjorde programmet ”det rosa guldet” där de visade att det går åt 2,5 kg vild fisk för att odla 1 kg lax. Dessutom gör fiskemetoderna av fodret än mer skada.
http://www.testfakta.se/incoming/article57436.ece
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/miljogifter/radda-mannen/miljogifter-i-fisk/
Dessutom, tänk på vad du slänger i vattnet. På en genomsnittlig mjukbotten ligger omkring 40 kilo papper och plast per kvadratkilometer, enligt uppskattningar från Göteborgs universitet. Omräknat till vanliga bärkassar i plast blir siffran en påse per 20 meter. Skräpet är skadligt för djurlivet och forskarna tror att plasten förgiftar Östersjöfisken när den bryts ned i vattnet. En bidragande faktor till gifterna i fisk och också en bidragande faktor till att vi har så lite fisk i vissa vatten.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/plaster-hotar-fisken-i-ostersjon_7304803.svd
Det är dags att börja ställa krav på utsläpp i jordbruk, industri mm. Det är också dags att sluta överkonsumera mediciner som gör att vi får i oss hormoner mm via dricksvatten och mat. Och det är dags att ta ansvar för vad vi själva slänger i naturen. Ju fler som uppmärksammar detta desto större sannolikhet att det händer något!
Naturskyddsföreningen föreslår: ”Lagstiftningen behöver reformeras. De miljögifter som finns i matfisk och produkter som når vanliga konsumenter, måste fasas ut. Inte minst farliga kemikalier som barn kommer i kontakt med måste snabbt regleras, liksom hormonstörande ämnen som kan skada vår fertilitet.
För att påverka internationella regler för kemikalier och, inte minst, EU:s miljörätt behövs såväl förslag på hur reglerna ska skärpas som att enskilda länder går före och tar initiativ för att få bort gifterna. Detta är viktigt för att driva på utvecklingen i rätt riktning inom hela EU.”
Passar på och tacka Thomas, vars brev med tips på länkar detta inlägg bygger på 🙂
Läs gärna även inlägget om kadmiumhalter i jordbruket och benskörhet https://4health.se/benbrott-av-gifter-i-spannmal
Göran Peterssons (Chalmer) text http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/90240.pdf
Thomas B says
SÅ skickligt, professionelt upplagt, Anna. (Som med Reztart-uppläget)
// det är inte fisken som är problemet, det är utsläppen osv. Dvs. Vattenmiljön//
[ Vilken tröst ]
Jag försöker lägga in två andra bra länkar för de av er som är intresserade av vidareläsning.
http://www.havochvatten.se
http://www.nrk.no/helse-förbruk-og-livstil/1.7487978 ( Om Omega3 och 6.)
Trevlig läsning.Th.
Thomas B says
I den norska länken ovan skall det vara två (2) s i livsstil.
Sorry….
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack Thomas!!
Thomas B says
Visste inte om jag skulle våga lägga upp det här programavsnittet från Vetenskapens Värld
som sändes den 6/ Maj i år.
Men har svårt att låta bli.
Filmen heter: ´Den andra vågen´ av Folke Ryde´n. Finns på You tube och facebook.
En sorgligt otäck film om nya upptäckta miljögifter i havet som kan överföras från moder till sin avkommna. Cocktaileffekten av denna ökande förgiftning hos barnet vet man idag för lite om men nog verkar det som om sjuklighet och infertilitet skulle kunna vara ett framtida senario.
Filmen börjar några minuter in i programet efter Monsantos förgiftade bin.
(Utan pollinerande bin, ingen växtlighet)
Om ni vågar, se filmen: Den andra vågen
Vågar inte länka eftersom det alldrig brukar bli bra.
Vänligen/I all hast
Thomas B says
Kanske kan den här länken fungera till kommentaren ovan.
http://www.svt.se/vetenskapens-värld/se-program/del-17-11?autostart=true
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för tipset!
Jenny says
Hejsan!
Jag tycker att det här med fisk är svårt. Jag äter nästan ingen fisk på grund av det. Jag tycker att det är svårt att navigera i detta då jag vill äta bra fisk som är nyttig. Har du några tips på vart man kan vända sig för att få denna information om både fisk och skaldjur.
Tack på förhand!
Anna Sparre @ 4health.se says
jag har ju skrivit en del som du hittar via länkarna i det här inlägget, och det finns en hel del om vilken fisk man ska vara försiktig med på livsmedelsverkets hemsida. men generellt mår man bättre av att äta varierat av fisk, än att låta bli
Anna Sparre @ 4health.se says
Läs också här https://4health.se/fiskguide