Jag fick ett brev, ja faktiskt ett riktigt brev med kuvert och frimärke och allt. Känns lite roligt och speciellt nuförtiden när man mest får mail, sms och facebookmeddelanden, och det enda som kommer med posten är enstaka räkningar 🙂 Det var från Thomas som både hade fina ord att säga om innehållet här på 4health.se och dessutom ett intressant tips om laxodlingens baksida.
Jag vill inte utgöra mig för att vara någon miljöexpert, utan försöker hålla mig till hälsoämnen. Däremot tycker jag det är utmärkt när de båda går hand i hand – som när man väljer kretsloppsanpassat (naturbeteskött tex) och undviker miljöskadliga jordbruksprodukter. Tycker därför att det är bra att vara upplyst och att upplysa om hur maten vi äter påverkar miljö och kretslopp.
Jag låter er själv titta på klippen nedan, vilka beskriver hur odlingen av lax riskerar att utrota annan fisk genom sjukdomar som sprids, samt hur annan fisk går åt för uppfödningen mm. Första klippet jämför även laxodlingen med odlingen av jätteräkor och de skadliga metoder som används för att göra fiskmjöl som fungerar som foder.
Det första klippet är mycket bra, men innehåller i slutet ett gravt fel – att man skulle äta mer bröd för miljöns skull. Läs mer här för information: https://4health.se/jordbruket-%E2%80%93-det-storsta-hotet-mot-var-planet
Vet du vad din middag åt till frukost?
Farmed Salmon Exposed (Part 1)
Farmed Salmon Exposed (Part 2)
Farmed Salmon Exposed (Part 3)
Farmed Salmon Exposed (Part 4)
Monicas Mat says
jag läste boken Matens pris och sedan dess har jag inte ätit lax, det går emot, så det blir annan fisk istället och jag saknar inte laxen, jag är säker på att odlandet av laxen inte är bra för oss eller miljön
Solblomma says
Det hela är väldigt svårt. Man ska helst äta fet fisk för omega-3. Vänerlaxen vill jag helst undvika pga miljögifter. Den vildfångade från stilla havet hade säkert varit bra, men efter kärnkraftsolyckan i Japan så har dom hittat radioaktivietet i den, även i fisken utanför Kaliforniens kust. Strömming från Östersjön är ju även den full i miljögifter. Kanske sillen från västkusten funkar?
Ett gammalt indianskt ordspråk kanske passar in här:
Först när det sista
trädet huggits ner
den sista floden
förgiftats, den
sista fisken fångats
kommer den vite
mannen förstå
att man inte kan
äta pengar
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja, sill och makrill lär vara bättre alternativ. Fördelen med sill är att den är längre ner i näringskedjan än tex lax och därmed inte hinner samla på sig lika mycket miljögifter. Tack för tipsen och kommentarerna förresten!