Är du ny på candida – börja här och läs övriga fyra inlägg i serien omcandida: https://4health.se/har-du-overvaxt-av-candida-del-1-vad-ar-candida
Jag skrev för ganska längesen ett inlägg om Dr Tullio Simoncini https://4health.se/kan-candidasvamp-orsaka-cancer som liksom en del andra är övertygad om kopplingen mellan candida och cancer. En del tror att de till och med utvecklas i varandra, dvs att candida blir cancer. Vare sig man vill tro på det eller ej så finns det en sak som är mycket intressant i det hela: candida och cancer kräver samma levnadsförhållanden – glukos som bränsle och en sur, syrefattig miljö. Där trivs både cancerceller och candida som bäst. Så vare sig man vill tro på att det är candida som blir cancer eller ej, så lär det inte vara fel att försöka göra sig av med candida i ett försök att förhindra cancer.
Så det man behöver göra för att bli av med både candida och cancer är att ta bort socker så att den svälter samtidigt som man tillför mer syre än cancercellerna tolererar. En del har framgångsrikt (sägs det) behandlat cancer med väteperoxid, vilket utvecklar syre i kroppen. Jämför detta med många av de candidamedel som finns som kallas “oxy”… etc. Samma effekt, syre. Bikarbonat gör vävnaderna basiska, vilket tillåter mer syre än cancercellerna tolererar.
Här kan diskussionen kring pH komma in. Därför att även om kroppen är väldigt exakt i att hålla blodets pH mellan ca 7,3 och 7,42 så kan en “sur” kropp manifestera sig tex i lymfvätskan. Och var sprider sig cancer ofta? Jo, i just lymfsystemet.
pH-skalan går från 0 till 14 och 7 är neutralt. Under 7 är det surt och över 7 basiskt.
Vad är då kopplingen mellan syre och syra-basbalansen? Vatten, H2O, kan bilda joner i form av H+ and OH-. När en lösning innehåller mer vätejoner H+ än OH- så är den sur, och tvärtom, mer OH-, så är den basisk (alkalisk). När syre, O2, tillförs till en sur lösning så kan det binda till vätejonerna och bilda vatten. 4H+ + O2 → 2H2O. Syre neutraliserar alltså syran. Vidare är en basisk lösning med OH- (hydroxyljoner) syrerik, och kan förse vävnader med syre. 2OH- → H2O + syre. Motsatt är en sur lösning syrefattig.
De som använder de här cancermetoderna berättar att vid ett pH just över 7,4 (dvs den basiska änden av vad blodet tolererar) så blir cancerceller vilande/ “sovande”. Cancerceller dör av pH över 8,5. Det kan åstadkommas av att man lokalt injicerar bikarbonatlösning.
Bland annat här står det en del mer om Tullio Simoncinis behandling av cancer:
http://www.life-enthusiast.com/cancer-sodium-bicarbonate-and-ph-management-a-955.html
Om man nu vill ta åt sig det där med syra-basbalans och att pH spelar roll för candidas och cancers överlevnad så har samma site en bra översikt över “basisk” respektive syrabildande mat http://www.life-enthusiast.com/acid-and-alkaline-forming-foods-a-945.html
Maria says
Betyder det att kolsyra bidrar till försurningen i kroppen..? Sa hon som älskar bubbelvatten! 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
Jag har för mig att kolsyra är en ganska svag syra för det första.
Sen funderar jag över resonemanget kring coca-cola vid magsjuka. Jag tror att anledningen till denna huskur är att göra magen sur igen (efter allt kräkande). Och anledningen att man rör bort kolsyran är att det ska bli tillräckligt surt… Ja, vi får nog hitta någon annan som kan svara på vad kolsyra gör i kroppen, men det var en liten fundering iaf 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
BTW coca-cola är bland det mest försurande man kan dricka, inte minst pga det höga fosfatinnehållet