Jag gjorde helt otroligt goda scones i helgen. Jag gör inte “nyttiga onyttigheter” till vardags, men om man ser det som veckans treat så är det en väldigt nyttig sådan 🙂
Receptet byggde jag på fröken magnolias sconesrecept, men med ett antal justeringar. Det blev då både färre ingredienser och kortare tid i ugn. Dessutom lite nyttigare.
Ingredienser:
- 1 msk bakpulver
- 2 dl mandelmjöl
- 1/2 dl kokosmjöl
- 3/4 dl pofiber
- 1/2 dl fiberhusk
- 1/2 tsk salt
- 3 ägg
- 1 dl grädde
- 75 g smör
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Smält smöret. Blanda ägg, grädde och smör i en skål.
Blanda samman de torra och de “våta” ingredienserna och klicka direkt ut till 6-9 scones på en plåt.
Grädda i knappt 20 min vid 175 grader (150 grader i varmluftsugn), eller tills de jäst något och fått fin färg.
Serveringstips: Om du vill att det ska bli matigt och tillräckligt nyttigt för en daglig treat så kan du göra som jag – Dela en scones i sina två halvor. Bre smör, ett salladsblad, en skiva ost och ett skivat ägg per sconeshalva. Tada – en hel måltid 🙂
Men en liten varning, de är så grymt goda att man lätt överäter. Helt allvarligt alltså!
Anna Sparre @ 4health.se says
Fick en fråga på http://www.facebook.com/4health.se om hur man kan göra om man inte tål mandel, klistrar in mitt svar även här:
Ajdå, vad trist. Kokosmjölet är tyvärr lite för fiberrikt för att det ska bli riktigt bra att bara öka på med det, men jag skulle personligen byta ut hälften av mandelmjölet med bovetemjöl och hälften med kokosmjöl. Bovetemjölet har relativt mycket kolhydrater, men är inte ett spannmål, utan en helt glutenfri ört. Annars skulle du kunna testa hasselnötsmjöl om du tål det? Lycka till!