oh yes, det går! Man kan göra majonnäs utan ägg! Hur? Kanske du undrar – jo, med hjälp av gelatin. Fick tipset från en klient.
Du behöver:
- en rågad tsk gelatinpulver
- 3 msk kokande vatten
- relativt mycket juice från citron och/eller vinäger ( i receptet använder hon 0,75 dl pressad citron)
- 0,5 tsk salt
- lite senap
- 2-2,5 dl olja (tex olivolja, rapsolja, avokadoolja och/eller MCT-olja – efter smak)
Blanda gelatin med kokande vatten och blanda ordentligt/rör bort klumpar
Häll citronjuicen och saltet i en bägare och tillsätt gelatinlösningen
Mixa med stavmixer
Tillsätt sedan olja i en försiktig stråle/långsamt medan du mixar
Ställ bägaren med majonnäsen i kylen i ca 1h eller mer – klart!
Anna O kommenterar på facebook: “annat recept på majonnäs utan ägg är på kikärtsspad (istället för gelatin och vatten i ditt recept). Superenkelt och gott.”
Videon nedan visar hur (hon börjar efter 1 min):
Carin says
Tack!
Vilket fantastiskt alternativ! Det var så enkelt att göra också.
Alexandra says
Senap är dock inte AIP. 🙂
Sanna says
Man kanske kan ha lite riven pepparrot istället för senap? Och en gnutta gurkmeja.
Anna Sparre @ 4health.se says
Absolut, det låter gott
Och ja, man kan hoppa över senap om man inte vill äta det