oh yes, det går! Man kan göra majonnäs utan ägg! Hur? Kanske du undrar – jo, med hjälp av gelatin. Fick tipset från en klient.
Du behöver:
- en rågad tsk gelatinpulver
- 3 msk kokande vatten
- relativt mycket juice från citron och/eller vinäger ( i receptet använder hon 0,75 dl pressad citron)
- 0,5 tsk salt
- lite senap
- 2-2,5 dl olja (tex olivolja, rapsolja, avokadoolja och/eller MCT-olja – efter smak)
Blanda gelatin med kokande vatten och blanda ordentligt/rör bort klumpar
Häll citronjuicen och saltet i en bägare och tillsätt gelatinlösningen
Mixa med stavmixer
Tillsätt sedan olja i en försiktig stråle/långsamt medan du mixar
Ställ bägaren med majonnäsen i kylen i ca 1h eller mer – klart!
Anna O kommenterar på facebook: “annat recept på majonnäs utan ägg är på kikärtsspad (istället för gelatin och vatten i ditt recept). Superenkelt och gott.”
Videon nedan visar hur (hon börjar efter 1 min):
Tack!
Vilket fantastiskt alternativ! Det var så enkelt att göra också.
Senap är dock inte AIP. 🙂
Man kanske kan ha lite riven pepparrot istället för senap? Och en gnutta gurkmeja.
Absolut, det låter gott
Och ja, man kan hoppa över senap om man inte vill äta det