Tänkte tipsa om några saker man inte ska göra.
Det första är att koppla allting till mat – och särskilt bullar, snacks och godis. Ett vanligt feltänk är att man måste lära barnen att de ska kunna unna sig. Det slår ofta fel på så sätt att man ska ha sötsaker när man gjort något bra, glass när man är sjuk, godis när man är ledsen osv. Det kan lätt lägga grunden till matberoende och ätstörningar. Mat kopplas till känslor och de riktiga hungersignalerna förstörs.
Istället: Riktig mat serveras när man är hungrig!
Ytterligare ett tips i sammanhanget är att inte förstöra barnens mättnadssignaler med typ "du äter upp det du lagt upp på din tallrik". Att tvinga i sig mat när man är mätt kan förstöra mättnadssignalerna. Visst är det dumt att slänga mat, men då är det bättre att hjälpa barnet att lägga upp lite mat i taget och sen hellre ta mer om man fortfarande är hungrig. Instinkten är såklart att lägga upp mycket mat, det är ju så en stenålders överlevare skulle gjort.
Vidare, vilket vi nog alla behöver öva på, är att bekräfta barn utan att koppla allting till utseende och prestationer. Visst är det lätt att berömma barnen för hur söta dom är eller för hur bra dom är på att skriva, springa osv? Klart att barnen tror att det viktigaste är utseende etc då.
Fyll gärna på med fler tips!
Malin says
Vilket bra inlägg!
Inte för att jag har barn men du poängterar såna där viktiga delar kring hur många av oss faktiskt fått ett lite felaktigt tänk kring mat “som belöning” mer än som “mat”. Sen ÄR ju mat gott, men det är det ska det ju vara VARJE dag. 😉
Anna Sparre @ 4health.se says
Vad bra att du gillade det. Känsligt område, men behövs pratas om
Fyll gärna på med fler tips och ha en skön lördag!
Sussie Olofsson says
Ätstörningar kan även utvecklas ur proteinintolerans mot mjölk- och mjölprodukter, http://www.neuropedagogen.blogspot.se/ och symptom från glutenintolerans är specifika, där man kan känna sig uppblåst och rund, http://www.utenglutenogmelk.info/Glutenintoleranse.html, som supersize alternativt som anorektisk, http://www.utenglutenogmelk.info/Melkeintoleranse.html – allt beroende av att man inte har de enzymer som skall bryta ned proteinerna i mjölk- och mjölprodukter – så kallad proteinintolerans; http://www.npif.no/index.php?name=seksjon%2FHvordan_kan_proteinintoleranse_gi_symptomer.html