Har lagat baconinlindad fläskfilé till lillasyster, mycket gott! Bilden är tagen innan tillagning i ugn.
Ingredienser:
- 1 fläskfile (500-1000 g)
- 1/2-1 dl hackade färska örter, t.ex. gräslök och persilja
- 1 paket bacon
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- Salt, peppar
- Valfria tillbehör, te.x. zucchini, lök och svamp
Sås: - 3 dl grädde
- 1 buljongtärning eller 1½ msk kalvfond
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk soja
- 1 dl crème fraiche eller grekisk eller turkisk yoghurt
Krydda köttet runt om med alla kryddor, örter och vitlöken
Linda in filén och kryddningen med bacon och lägg i en ugnsfast form
Hacka tillbehören (grönsakerna) och lägg runt om i formen
Sätt i nedre delen av ugnen och stek vid 225 grader i ca 40 min (du kan med fördel använda stektermometer istället, eller ta ut och skär i köttet efter en dryg halvtimme. Lagade själv i gasugn, vilket kan förändra tiden något)
Ta ut fläskfilén och låt den vila under folie 10 minuter
Skyn hälls av i en skål för att användas i såsen
Rör samman grädde, buljong/fond och senap och låt det puttra i några minuter
Tillsätt stekskyn
Rör ner crème fraichen eller yoghurten och stäng sedan av värmen
Skiva upp köttet och servera med såsen och grönsakerna
Lämna ett svar