Jag får ibland frågan om det där med att äta efter sin blodgrupp. Jag har egentligen ingen stark åsikt kring det, men ska ge lite fakta här så att ni själva kan ta ställning istället 🙂 .
Blodgruppsdieter handlar om att man äter olika beroende på om man tillhör blodgrupp A, B, AB eller 0. Det finns inga vetenskapliga belägg för blodgruppsdieter, men det finns ju stora individuella skillnader i vilken kost som passar en person bäst, hur mycket kolhydrater man tål, hur mycket protein man mår bra av och så vidare. En del hänvisar dessa skillnader till blodgrupper. Personligen skulle jag kanske snarare hänvisa åtminstone en del av de individuella skillnaderna till hur man levt sitt liv så långt (vilket bland annat påverkar hur hormonkänslig man är och därmed hur effektivt tex insulin och leptin är i kroppen), och genetiska och epigenetiska faktorer (hur våra gener uttrycker sig beroende på din, dina föräldrars och din mormors livsstil). Men kanske ligger också en del av skillnaderna i vilken blodgrupp du tillhör.
Skillnaderna mellan olika blodgrupper ska enligt denna teori ligga i antigenerna på de röda blodkropparnas yta. Det är dessa antigener som gör att man inte kan lämna blod hur som helst mellan olika blodgrupper. Det funkar lite som att kroppen är allergisk mot vissa antigener. En del livsmedel innehåller ämnen som liknar någon blodgrupps antigener, vilket då skulle göra att kroppen reagerar på just dessa livsmedel. Dvs beroende på vilken blodgrupp man tillhör så tål man olika livsmedel olika bra.
Peter J D’Adamo ses som grundaren av det här tänket och har skrivit böcker om blodgruppsdieten. I sina böcker menar han att vi tål olika sorters lektiner, dvs proteiner som finns i olika livsmedel (rikligt bl.a. i bönor och spannmål, men finns även i djur), beroende på vår blodgrupp. Att vissa lektiner är oförenliga med en viss blodgrupp eftersom lektiner som intas via födan kan binda till blodgruppsantigener i blodet och orsaka problem.
Blodgrupp 0, jägaren, anses vara den äldsta blodgruppen. Personer med denna blodgrupp ska äta en köttrik diet, men undvika bl.a. fläskkött, mejeriprodukter, vegetabiliska oljor som tex solrosolja, citrusfrukter och vissa sorters nötter. Mår bra av ägg, fisk, grönsaker
Blodgrupp A, jordbrukaren, anses vara en blodgrupp som uppstått då människan blev bofast och startade jordbrukssamhällen. Dessa människor ges bl.a rådet att avstå från kött, mejeriprodukter mm, och äta mycket grönsaker.
Blodgrupp B, nomaden, anses ha ett flexibelt matsmältningssystem. Tål det mesta och tål mejeriprodukter bäst av blodgrupperna, men bör undvika skaldjur och kyckling.
Blodgrupp AB, gåtan, anses vara den senaste blodgruppen. Skall vara ett mellanting mellan jordbrukaren och nomaden. Mår bra av mycket grönsaker och fisk.
Det är lätt att hitta frälsta personer som skriver lyriskt om blodgruppsdieten, men tex här kan du hitta en kritisk artikel som publicerats i Läkartidningen http://ltarkiv.lakartidningen.se/2004/temp/pda29236.pdf
Effie says
Det finns ett bra sätt att upptäcka om det funkar: testa själv. Jag gjorde mitt bästa att som blodgrupp B följa råden (tomater, rädisor och oliver ska undvikas, det gillar jag ändå inte; mejeriprodukter är gott, alltför gott, spannmål ska undvikas men knäckebröd är bra – ? Och som motion skulle jag hitta något för bade kropp och själ). Jag höll på ett antal veckor; mådde inte bättre, och gick upp några kg vilket jag inte behövde. Men det var Inga stora justeringar.
Markus says
Jag tror att säkert det ligger en viss sanning i att äta efter sin blodgrupp, men jag tror inte att man ska se det som svart eller vitt och det finns säkerligen gråzoner. T.ex. har jag blodgrupp O men mår inte bra av att äta alltför stora mängder muskelkött samt är dessutom överkänslig mot ägg.
Jenny says
Hej! ☺
jag undrar hur du ser på teorin om syra-basbalans? Har fått för mig att inom paleolitkretsar vill man gärna förneka den? Men det kanske är någon “beef” som är vanligare i USA mellan vegetarianer och paleoliter. ..
Anna Sparre @ 4health.se says
Det är viktigt med syra-bas, men mycket som skrivs är helt ovetenskapligt. Kroppen justerar det bra själv, men man gör bäst i att underlätta för kroppenn genom att äta mycket grönsaker och undvika mat som gör att kroppen måste kompensera med basiska mineraler från skelettet (mat som spannmål, mejerier och socker)
Jenny says
Men försvann halva inlägget nu?!
Sara says
Länken längst ner fungerar inte när jag klickar. Är det denna artikel du hänvisar till? https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldPdfFiles/2004/29236.pdf
Anna Sparre @ 4health.se says
minns ej, jag skrev ju detta för 5 år sedan..
Men tack för länk 🙂