Sedan 1980 har antalet diabetessjuka i världen mer än fördubblats, störst är ökningen i USA. 347 miljoner människor bedöms nu lida av diabetes i världen, att jämföra med 153 miljoner år 1980. Det är mer än en fördubbling av antalet människor med diabetes. Över tre miljoner dör varje år av sjukdomen.
I en studie uttrycker forskarna stor oro för epedemin. Studien omtalas bl.a. i svt (se länk nedan). Dock nämns inte någonstans kopplingen till de offentliga kostråden som infördes i samma veva som ökningen startade. Eller den påföljande lighttrenden. Kostråden som rekommenderar att halva tallriken fylls med blodsockerhöjande, diabetesframkallande pasta och bröd. Lightprodukterna som ersatt det goda och mättande fettet med blodsockerhöjande socker och stärkelse. Börjar det möjligen bli dags att ändra de sjukdomsframkallande offentliga kostråden? Studie efter studie visar samma sak, men livsmedelsverket uttrycker att de saknar bevis…
Du hittar mer om hur de offentliga kostråden kommit till i ett äldre inlägg (använd sökfunktionen till höger på sidan)
Här kan du läsa mer om diabetesepedemin:
http://svt.se/2.108068/1.2464873/diabetes_en_global_epidemi
Intressant är också hur man forskar på hur svält förbättrar diabetes. Det handlar inte om något annat än att man med en svältdiet också begränsr kolhydratintaget och därmed mängden blodsocker. Klart som korvspad att det blir bättre, men så mycket trevligare att ersätta kolhydraterna med riktig mat, dvs. fett och protein.
Här kan du läsa mer om svältdiet vs. diabetes:
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/extremdiet-kan-bota-typ-2-diabetes
Ytterligare en sådan självklarhet är att nötter med sina naturliga fetter och proteiner (dock även en del kolhydrater) är bättre för diabetiker än sockerstinna muffins, men nu är det även bevisat i forskning (varför inte lägga pengarna på vettigare forskning kan man undra?).
Läs mer här:
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2011/06/02/dc11-0338.abstract
Ingemar Gröön Brödinstitutet says
Hej!
Jag kan inte låta bli att kommentare det här inlägget. Den stora förklaringen till ökningen av diabetes är inte kostråden utan att konsumenterna inte följer kostråden. Vi äter alldeles för lite grönsaker, fullkornsprodukter och kostfiber och för mycket protein mättat fett och kalorier över huvud taget. Enligt ny statistik från Jordbruksverket har svenska konsumenter ökat sitt energiintag med ca. 10% mellan 1980 och 2009, d.v.s. på 30 år, samtidigt som vi rör oss allt mindre. 10% är jättemycket om man ser det över tiden. Är det konstigt att vi får problem med övervikt och diabetes?
Nej, ät en kost som inte innehåller fler kalorier än du gör av med så håller du vikten och undviker diabetes. Det görs lättast med livsmedel som innehåller mycket näringsämnen, som mättar och som inte är energitäta. Till exempel magert kött och fisk, magra mejeriprodukter, frukt, grönsaker och inte minst fullkornsprodukter
MVH
Ingemar Gröön Brödisntitutet
Pellepennan says
Bäste BrödIntendent Inge Gröön
Du har fått allt om bakfoten eller helt rätt fast tvärt om.
Om Tant Grööns make lefva som han läro, så kommer Petter, Lotta och Tanterna Bruun och Gräddelin
samt Farbror Blåå blifva varse att Herr Gröön blifver Gubben Gråå. Detta äro sanning LÅT STÅÅ!
Ingemar Gröön Brödinstitutet says
Till Pellepennan
I sanning bättre att blifva grå
än att för tidigt i graven gå
Vill du inte röna det ödet
så se till att äta det nyttiga fullkornsbrödet
Brödintendent (tack för tipset)
Ingemar Gröön