Hade kvar äpplen från säsongens skörd. Eftersom de var så söta så testade jag göra ett äppelmos helt utan socker och det blev riktigt gott (och är dessutom superenkelt att göra) – särskilt till ugnsstekar mm (tex fläskstek eller dyl). Jag gjorde ett par olika versioner och det blev ännu lite godare med lite lite socker. Det blir ändå betydligt mindre än i köpt äppelmos om det nu skulle vara alternativet. Den med socker behöll jag inte själv utan fäste en fin etikett på burken och gav bort – perfekt present om du ska på middag.
Det enda att tänka på om du gör sockerfritt eller lättsockrat är att hållbarheten minskar drastiskt. Det behöver inte vara några problem. Lägg moset i små burkar och lämna en i kylen och resten i frysen.
Så här gör du mos:
Kärna ur äpplen, dela och lägg i kastrull.
Häll lite vatten i botten på kastrullen (ca 0,5 dl per kg äpplen)
Koka äpplena tills de börjar mosa sig, ca 10 minuter
Tillsätt under tiden lite vinsyra eller askorbinsyra (c-vitamin) samt lite socker om du önskar. Det är också möjligt att tillsätta lite sötning i form av stevia eller dyl efter du kokat klart.
Mixa moset slätt med stavmixer
Häll upp moset i glasburkar när det fortfarande är lite varmt och skruva på locket – på så sätt bildas det lite vakuum så att moset håller längre så länge det är oöppnat
Nyttigare än köpt både eftersom du kan använda besprutade äpplen och själv bestämmer socker- och tillsatsmängder!
Lämna ett svar