Det kom ett mail från Kostdoktorn om att det populäraste receptet var en köttfärs- och vitkålsgratäng. Receptet liknade en superenkel gratäng jag själv gör som ett gott, och både nyttigare och enklare alternativ till lasagne, så jag delar med mig här
Du behöver:
- ca 1/2 normalstort vitkålshuvud (du behöver ca 750 g)
- 500 g köttfärs, personligen använder jag helst viltfärs, tex älgfärs eller hjortfärs, annars ekologisk färs av valfri sort
- lök och vitlök (en snabblösning är att köpa vitlökspulver och lökpulver istället)
- salt och peppar
- smör att steka i
- Valfri kryddning, tex chili eller chilipulver, spiskummin och färska örter som tex timjan och oregano. Använd gärna lite ekologisk köttbuljong
- riven ost
Strimla vitkålen, hacka lök och vitlök och stek allt mjukt i rejält (!) med smör, salta och peppra
Bryn färsen, krydda med salt, peppar och dina valfria kryddor
Blanda ihop vitkålsblandningen och köttfärsen (för ännu krämigare gratäng kan man blanda ner 1 dl kokosgrädde, creme fraîche och/eller riven ost)
Smörj en ugnsform och häll ner blandningen
Toppa med mycket riven ost
Tillaga i ugn vid 200 grader i ca 15 minuter eller tills gratängen fått fin färg
Servera tex med en sallad och rå morot. Själv serverar jag gärna med någon form av min standardsallad https://4health.se/tradgardssallad-mitt-personliga-favorittillbehor-som-enkelt-blir-en-hel-maltid Det bryter av fint med syra, tex med vitvinsvinäger i salladen.
Lämna ett svar