Eftersom det är lätt att följa/mäta just de kvinnor som blir gravida (de journalförs noggrannt och alla skrivs in vid MVC) har man samlat data från förstföderskor (ej påverkade av tidigare graviditeters viktuppgång) som just blivit gravida. 1,5 miljoner gravida under många år har registrerats.
Viktstatistiken visar att andelen överviktiga ökar, särskilt de med verklig fetma. Intressant är att det är stora geografiska skillnader i viktökningen. I storstadsregionerna är det “bara” 9-10% som lider av fetma, medan andelen i glesbygd är 18,5%. Skillnaden är också kopplad till inkomst- och utbildningsnivå.
Kan det vara så att lowcarb/paleo/LCHF är vanligare i storstadsregioner? Någon som vet om sådan statistik finns? Egen empiri, dvs hur jag ser att man lägger i sin kundvagn eller korg i affären stärker teorin. Jag ser mer grönsaker, fisk etc i korgarna i stan – särskilt i de områden där höginkomsstadagre bor såsom i västra hamnen eller limhamn i Malmö. Och mer bröd, kex, kakor, storpack glass etc i korgarna i delar av stan med mer låginkomsttagare. Likadant i affärer i andra delar av Skåne, dvs mer mjölmat i glesbygden. (Obs! Helt ovetenskapligt, endast iakttagelser)
http://www.dn.se/nyheter/sverige/gravidas-vikt-visar-pa-okad-fetma-i-landet/
Lämna ett svar