Så här inför helgen kommer här ett recept på en lite nyttigare cheesecake – som vanligt glutenfri och sockerfri!
50-100 g mandel eller mandelflarn/mandelspån
En nypa salt
3 ägg
ca 3 msk honung eller lite stevia
1 vaniljstång eller lite äkta vaniljpulver
200 g färskost (t.ex. philadelphia)
3 dl vispgrädde
1 citron (och/eller citronmeliss)
Ev. bär, tex hallon
Krossa mandel (enklast i mixer), blanda med en nypa salt och lägg nötkrosset i botten i en form med löstagbar botten
Riv skal av citron och pressa ur saften i en liten skål (eller finhacka en del av citronmelissen)
Dela äggen
Lägg äggulorna i en skål och äggvitorna i en bunke
Vispa äggvitorna till ett fast skum
Tillsätt honung och vaniljpulver/ skrapet av vaniljstången till äggulorna
Vispa ihop äggularöran blanda ner färskosten
Vispa grädden i en egen skål
Rör ner den vispade grädden i äggulorna
Blanda ner citronmeliss hacket eller lite rivet citronskal och citronsaft i smeten (spara minst hälften av skalet)
Vänd försiktigt ner äggviteskummet
Häll smeten i formen
Använd citronmeliss eller citronskal som dekoration
Ställ i frysen i ca 5 timmar
Ta ut kakan 15-20 minuter före servering.
Kan med fördel serveras med varma hallon eller andra bär
Lämna ett svar