Brukar oftast servera min köttfärssås med en stor sallad eller med stekt, strimlad vitkål. Men den här gången var jag sugen på något annat och körde med kelpnudlar. Väldigt gott faktiskt eftersom konsistensen blir mer pastalik. Du lägger dem bara som hastigast i kokt vatten, tar upp och kryddar med lite salt eller lantbuljong.
Antagligen är inte kelpnudlarna särskilt näringsrika eftersom de har lång hållbarhet och är alldeles färglösa. Men å andra sidan gör det inte så mycket eftersom de inte heller är energirika. Endast ca 2g kolhydrater per 100g och resten vatten och fibrer. Jämför med vanlig pasta som också är näringsfattig men fullproppad med stärkelse, dvs tom energi.
Köttfärssås brukar jag göra med mycket lök, vitlök, ekologisk buljong, salt, peppar, örter och tomat (krossad eller passerad eller färsk). Sen har jag två versioner. I den ena har jag i rödvin som får puttra in ordentligt. Den andra versionen har en lite sötaktig smak med hjälp av mycket spiskummin och ibland lite riven morot. Serverar gärna med ost på toppen!
anna says
Hej! Har en fråga gällade kelpnudlar,,stod själv å kollade på det i butiken senast, men blev osäker på om dessa är så nyttiga då jag även ammar å är noga med att inte få i mig toxiner. Kelp är ju ifrån havet, å har för mig att dessa producerades i kina lr japan? suger inte alger åt sig en hel del tungmetaller å gifter ifrån alla föroreningar i havet?
har du ngn vetskap om detta?
mvh Anna
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Anna!
Jag är också försiktig med Kinaproducerade/odlade varor. Ofta är tex spirulina och chlorella odlad i Kina. Om man sett hur saker kan gå till i Kina blir man skeptisk då.
Om just alger suger åt sig så mycket vet jag inte. Musslor/snäckor och saker som innehåller fett brukar ta hand om miljögifter.
Men tyvärr innehåller det mesta gifter så det jag är orolig över ser jag till att inte äta ofta. Och så är det nog bättre att “blanda gifter” dvs att man varierar sin mat så mycket man kan. Kelpnudlar har jag nog ätit 5 gånger under de senaste 2 åren tex
Thomas B says
Hmm… Kelp-spagetti. Eller kelpnudlar. Låter helt okey. Ska ut och leta.
Dags att skriva en egen LCHF-kokbok ?
Bara en tanke……..
Jag står först i kön….
Anna Sparre @ 4health.se says
🙂 tackar för denna fina komplimang