Först några viktiga punkter att komma ihåg, sen hur jag gör!
- Köp aldrig tonfisk i olja. Tonfisk ligger i regel i billiga omega-6-rika vegetabiliska oljor som är inflammationsframkallande. Köp tonfisk i vatten och häll sen på din egen olivolja – mycket olivolja! Du kan såklart också ta det ett steg längre och basera tonfisksalladen på färsk tonfisk 🙂
- Smaker 1: tonfisk på burk behöver kryddning. Åtminstone ett bra salt, gärna ett örtsalt och gärna lite färska örter
- Smaker 2: Du behöver syra och gärna lite sötma: vitvinsvinäger, äpple och citron är bra ingredienser
- Konsistenser 1: Tonfisksalladen blir godast med något med tuggmotstånd i. Själv anfäder jag gärna grönkål som bas, men du kan tex blanda vitkål och bladgrönsaker
- Konsistenser 2: Du vill också ha något krämigt och fett. Dels får du detta av olivoljan, men godast blir det om du även använder en rejält mogen avokado
I min tonfisksallad hade jag denna gång:
- tonfisk
- hemodlad grönkål
- syrligt äpple från trädgården
- lite ekologisk gurka
- avokado
- oliver
- ringblomma
- vitvinsvinäger
- ekologisk olivolja
- ekologisk citron
- örtsalt
- koriander
Börja med att hälla av vattnet från tonfisken. Ha kvar tonfisken i den öppna burken och droppa på några droppar citron, örtsalt och nästan 1/2 dl olivolja. Blanda!
Skär grönkål eller sallad etc grönsaker
Skär något sötsyrligt, som tex ett syrligt äpple
Hacka koriander eller annan färsk ört
Gröp ur innehållet ur en mogen avokado och salta med örtsalt på avokadon
Blanda ihop allt i en stor skål tillsammans med eventuella övriga ingredienser som tex oliver och ringblomma
Tillsätt vitvinsvinäger och lite ytterligare olivolja efter smak.
Det här smakar lyx, inte fattigmansmat på burk 😀 !
Lämna ett svar