Min mamma har alltid gjort världens godaste amerikanska cheesecake. Från början gjorde hon den full on med socker och digestivekex, men allt eftersom åren gått har hon hittat på allt nyttigare versioner (mest för min skull, min syster är lite missnöjd över nyttigspåret 🙂 ). Och nu är det verkligen en nyttigversion, men trots att den är relativt nyttig blir den farligt god. Den blir inte lika söt som originalet, men när man äter lowcarb så funkar smaklökarna så mycket bättre, så det räcker verkligen
Hur som helst, här ska jag dela med mig av hennes secret recipe 🙂
Du behöver
Till botten:
- 3 dl mandelmjöl
- 100 g mjukt eller smält smör
- 1 msk kanel
Till fyllning:
- 500 g creme cheese, dvs färskost som tex philadelphia, ju fetare desto bättre
- 3 ägg
- sötning: stevia eller valfri sötning som du tycker är ok. Vill du använda vanligt socker så behöver du ca 0,75 dl (upp till 1 dl) för att få en lätt söt smak som är lagom för lowcarb-smaklökar
- ev. lite äkta vaniljpulver
Till övre skiktet:
- ca 3,5 dl creme fraiche (fetast möjliga igen)
- ev bär till garnering
Blanda ihop ingredienserna till botten och tryck ut längs botten och en bit upp på kanten i en kak- eller pajform. (man kan grädda botten i 5 min innan man häller i fyllningen, men det behövs inte, med mandelmjöl får man ändå en mjuk botten)
Vispa upp osten och rör ihop med resten av fyllningen. Smaka av så att det blir lagom sött. Häll fyllningssmeten i formen och grädda 45 minuter vid 175 grader
Rör i creme fraichen och bred sen creme fraîche på den gräddade kakan. Sätt sen in cheesecaken i ugnen i ytterligare 5 minuter
Kyl i kylskåp
Om du vill kan du toppa med några vackra bär, som tex vinbär eller blåbär
Lämna ett svar