Har skrivit massor med tips på feta mejerifria tillbehör och till och med gjort ett podcastavsnitt på ämnet, lyssna på avsnitt 43 av podden (https://4health.se/43-oka-fettinnehallet-men-ta-dig-ur-mejeritrasket-sa-har-gor-du ) och sök på tillbehör här på 4health.se (https://4health.se/?s=tillbehör) så får du masar med tips. Här kommer ännu ett:
- 3 dl nötter (tex cashewnötter, mandel eller valnötter)
- 2 msk vitvins- eller äppelcidervinäger
- 1/2 dl olivolja eller MCT-olja (går även att använda försiktigt smält kokosolja, men konsistensen blir lite annorlunda efter kylskåpsförvaring)
- salt och peppar
- smaksättning/ kryddning beroende på vad du ska servera det till: tex lite chili eller lite färska örter (tex dragon eller basilika)
- 1/2 -1 dl vatten
Blötlägg helst nötterna för att få en krämig konsistens. Cashewnötter går snabbast, det räcker med att du blötlägger dem i en timme, men helst två. Använder du valnöt eller mandel så går det också att göra snabbt, men lägg helst mandel över natten och valnöt ca 4h (se även här https://4health.se/sa-har-enkelt-ar-det-att-blotlagga-notter-och-darfor-bor-du-gora-det )
Mixa ihop alla ingredienser i en mixer/matberedare till en krämig konsistens. Allra helst kan du mixa ihop allt utom oljan, och sen hälla på oljan medan du mixar lite till.
Det här är gott till allt, tex till hel kyckling, eller till köttfärsbiffar/ hamburgare
Johan says
Hej!
Tror du jag kan ta de blötlagda nötterna direkt från frysen och därefter mixa dem? Eller de kanske är för hårda när det är fryst?
Tack för allt fantastiskt du gör!
Johan says
Bör nog nämna att min mixer är 700w.
Anna Sparre @ 4health.se says
oj, jag vet inte. Du får testa och meddela 🙂
Johan says
Ok, så det gick bra! Fast jag använde “minihackaren”, på mixerenheten, som ska vara till lite tuffare jobb.