Jag möter många som inte är sugna på ägg eller gårdagens rester till frukost. Helt förståeligt även om jag personligen inte gör skillnad på dagens olika mål. Däremot vill jag helst inte rekommendera turkisk yoghurt (eller grekisk, eller rysk eller annan fet yoghurt) till många av mina klienter.
För en hel del funkar det bra med turkisk yoghurt, nötter och bär, men vi måste också inse att det nyttigaste alltid är att äta som vi är gjorda för. Och då ingår inte mejeriprodukter. (Du kan söka runt lite här på sidan, jag har skrivit en del inlägg om mejeriprodukter och särskilt nackdelen med mjölkproteinet kasein, sök tex på mjölkprotein https://4health.se/?s=mjölkprotein). Smör som i stort sett bara är mjölkfett går dock bra. Och i de flesta fall går det också bra att ha feta mejeriprodukter som ett tillbehör, tex i en gräddsås eller som en klick creme fraîche, för att förgylla matupplevelsen. Men att en hel måltid utgörs av mejeriprodukter, som i fallet med den turkiska yoghurten, är ganska ofta inte någon optimal lösning.
Eftersom de flesta mår bra av att var dag få i sig fin kokosolja/kokosfett (antibakteriellt, motverkar degenerativa sjukdomar som alzheimers, ökar ketonbildningen och är bra för vikt och fettförbränning osv.) samt nötter (ovärderlig mineralkälla för magnesium, mangan, selen, zink mm) och lite havssalt (också en fin mineralkälla) så har jag ett annat förslag som du kan testa om du tycker om.
Ingredienser för en portion (ungefärliga mått, jag höftar själv):
- 1/2-1 dl blandade eller valfria naturella nötter
- 1/2-1 dl riven kokos/ kokosflingor
- Ett par rejäla matskedar kokosfett/kokosolja, extra virgin med kokossmak (tycker du inte om kokossmaken är inte det här tipset för dig 🙂 )
- ca 1 rågad tsk kanel (efter smak. tycker du inte om kanel så får du hoppa över det)
- En nypa havssalt
- Lite sötning i form av antingen en liten klick honung eller en nypa stevia (inte det vita steviapulvret som är en väldigt processad produkt, själv använder jag grön pulvriserad stevia)
Häll nötter och kokos i en portionsskål och tillsätt kanelen, saltet och sötningen. Ta ett par rejäla skedar nyttigt kokosfett eller tillräckligt mycket för att de torra ingredienserna ska blanda ihop sig. Smaka av.
För det estetiska: pudra eventuellt med lite kanel och dekorera med ett par valnötter eller kokosflarn
Ät ur skålen som ett alternativ till yoghurt eller gröt och få på så sätt din dagliga dos av kokosfett och nötter istället för lömska mjölkproteiner. Se det som ett roligare alternativ än en “grön frukostsmoothie” eller liknande
Lämna ett svar