En ny studie visar att personer som äter mycket grönsaker och fisk har större hjärnor. Forskarna har tittat på drygt 4 200 nederländare i åldern 45 och uppåt. Ingen av deltagarna hade demens eller någon annan form av kognitiv nedsättning.
Man har tittat på en stor mängd individer som genomgått en hjärnavbildning. Deltagarna fick först fylla i en enkät bestående av nästan 400 frågor där de rapporterade hur mycket de ätit av olika livsmedel månaden innan. Efter att ha fyllt i enkäten fick de genomgå en hjärnscanning för att forskarna skulle kunna mäta deras hjärnvolym.
I sin analys såg forskarna att de som åt en kost rik på bl.a. grönsaker, frukt, nötter och fisk, med ett begränsat intag av sockerhaltiga drycker, hade störst hjärnor.
Hjärnornas volym var i genomsnitt två milliliter större, jämfört med dem som åt en kost rik på bl.a. sockerhaltiga drycker och rött eller processat kött.
Det har tidigare funnits indikationer på ett förhållande mellan hjärnstorlek och matvanor men den här studien är mer robust på grund av storleken av den.
När vi blir äldre minskar hjärnans volym eftersom nervceller dör naturligt. Ett års åldrande motsvarar en minskning på 3,6 milliliter. Personer med större hjärnvolym har i andra studier visat sig ha bättre kognitiva förmågor, så att förbättra kosthållningen kan vara en bra strategi för att bibehålla hjärnans förmågor på äldre dagar.
Det är ju endast en enkätstudie, så det går egentligen inte riktigt att dra slutsatser. Och särskilt viktigt tycker jag att det är att notera att man inte undersökt en kostfaktor i taget, utan tex grupperat ihop allt rött kött i en grupp (oavsett om det är färdiga köttbullar på dåligt uppfödda djur och med mycket tillsatser, eller gräsbetande frigående djur)
“Results We found that better diet quality related to larger brain volume, gray matter volume, white matter volume, and hippocampal volume. Diet quality was not associated with white matter lesion volume, lacunes, or microbleeds. High intake of vegetables, fruit, whole grains, nuts, dairy, and fish and low intake of sugar-containing beverages were associated with larger brain volumes.
Conclusions A better diet quality is associated with larger brain tissue volumes. These results suggest that the effect of nutrition on neurodegeneration may act via brain structure. More research, in particular longitudinal research, is needed to unravel direct vs indirect effects between diet quality and brain health.”
http://n.neurology.org/content/early/2018/05/16/WNL.0000000000005691
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-personer-som-ater-nyttigt-har-storre-hjarnor
Lämna ett svar