Har ju tipsat mycket om tillbehör på sistone. Ett enkelt sätt att kombinera det feta tillbehöret med grönsakerna är att göra mos på det. Då behöver du bara proteinet i form av en bit fisk eller kött tex så har du en komplett måltid.
Jag föredrar att kalla det för blomkålspuré och motsvarande istället för blomkålsmos, eftersom jag tycker att man ska hoppa över grädden och använda i huvudsmak smör istället (som är nyttigare eftersom man både undviker mjölkproteinet och mjölksockret)
Beroende på hur mycket kolhydrater du äter så kan du välja att göra puré på blomkål eller broccoli (low carb) eller på jordärtskocka (low-medium carb) eller på sötpotatis (medium carb) eller på en blandning av tex blomkål och jordärtskocka, eller blomkål och sötpotatis
Du behöver:
- Blomkål eller broccoli eller jordärtskocka eller sötpotatis eller en blandning av dessa
- mycket smör (50-100 g per blomkålshuvud eller motsvarande)
- olivolja
- valfritt: äggula (1 per blomkålshuvud eller motsvarande)
- mycket salt och peppar
Tillaga grönsakerna mjuka (dvs blomkål eller dyl) tex genom kokning eller ångkokning
Lägg i mixer (eller använd stavmixer) och tillsätt smöret, ev äggula, salt och peppar och mixa ihop
I slutet smaka av med olivolja och ev mer salt och peppar och mixa klart
För lite festligare servering kan du också gratinera purén i små portionsformar i ugn vid 250 grader i ca 8 minuter
Lämna ett svar