De här goda rödbetsbiffarna / rödbetsburgarna är super – särskilt om man har blandade gäster där några är vegetarianer. För den som äter lågkolhydratkost (inte alltför strikt då, utan äter rotfrukter och bönor/ärter) så är de väldigt goda som tillbehör tex till grillmat eller fisk.
För ca 4 personer:
- 3 rödbetor
- 2 vitlöksklyftor
- 2 ekologiska citroner (du använder saften, samt rivet skal)
- Antingen 200g halloumi eller 1-2 ägg (går också att ersätta med linfrön om man äter AIP eller veganskt)
- 1 burk kikärtor (ca 400 g)
- 1 dl hackad persilja
- 2 tsk sambal oelek
- 1-2 dl kikärtsmjöl
- 1 dl hackade rostade nötter eller fröer (tex mandel eller solrosfrön)
- 1 tsk salt (lite mer om du använder ägg istället för halloumi)
Riv det gula av skalet från en citron
Kör kikärtor, persilja, sambal oelek, citronskalet och saften från båda citronerna i mixer
Riv halloumi och rödbetor (kan gärna vara lite grovrivet)
Pressa eller hacka vitlök
Blanda samtliga ingredienser
Låt gärna smeten stå och dra i en halvtimme eller över natten
Smaka av och korrigera med kryddor, samt med mer kikärtsmjöl om smeten är för lös
Forma till burgare/ biffar och stek i smör eller kokosolja tills de fått färg och är genomvarma.
Vi åt de här hemma hos min vän Eva tillsammans med en stor sallad, tzatziki, och lite grillat. Supergott! Men de är definitivt tillräckliga som “egen måltid” som de är.
Lämna ett svar