När du sover på en ny plats blir du ofta mindre utsövd. Det beror på att en del av din hjärna håller sig mer aktiv. Det kallas ”första natten-effekten”, och innebär att din sömnkvalitet försämras. Ny forskning visar vad som händer i hjärnan.
35 personer deltog i studien, och genom att undersöka hur deras hjärnaktivitet förändrades under olika sömnstadier, upptäckte forskarna att det fanns en tydlig skillnad mellan den högra och vänstra delen av hjärnan.
Trots att deltagarna sov fortsatte den vänstra hjärnhalvan att vara aktiv, den befann sig alltså i ytligare sömn. Det verkar som om den vänstra delen av hjärnan håller vakt i en ny miljö. Något som innebär att den inte får samma möjligheter till vila som den högra hjärnhalvan.
Den andra natten försvann den här skillnaden i hjärnaktivitet, vilket forskarna tror kan bero på att hjärnan då anpassat sig.
Det är ett bevis för att hjärnan kan prioritera vissa delar för sömn, medan andra delar har en ytligare sömn.
Vi människor är inte ensamma om den här förmågan. I naturen är det vanligt att djur har en liknande asymmetrisk hjärnaktivitet under sömnen.
Hur gör man då bäst om man tex reser mycket i jobbet? Så länge du upprätthåller dina sömnrutiner, så ökar du chansen att båda höger och vänster delen av hjärnan slappnar av och i samma utsträckning når den så viktiga återhämtande djupsömnen. Något så enkelt som en kudde hemifrån kan eventuellt också göra det enklare att finna sig tillrätta på en ny plats.
http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(16)30174-9
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-sover-du-samre-borta
Lämna ett svar