Du som tyckte att avsnittet med forskare och professor Mats Lekander var spännande, där vi bl.a. pratade om hur man luktar till sig sjukdom, och hur immunförsvaret påverkar vårt beteende (https://4health.se/178-mats-lekander-tankar-bakterier-och-immunsystem-styr-ditt-beteende); nu ska du få höra om hur du SER känslor.
Forskare har upptäckt att det bildas färgmönster i våra ansikten när vi känner en känsla. Vi uppfattar inte de här färgerna med blotta ögat, men exempelvis så har forskarna i den högra bilden förstärkt färgerna som är unika för känslan ”glad”.
Det är nämligen så att små färgskiftningar i ansiktet avslöjar våra känslor. Ansiktsuttrycket är inte avgörande för att vi ska kunna tolka hur en annan människa känner. En ny studie visar istället att vi kan avläsa känslor enbart genom små färgskiftningar som uppkommer i ansiktet, även om personen inte rör en enda min.
Precis under huden i ansiktet sitter ett stort nätverk av ytliga blodkärl. När vi känner en känsla sätter olika processer igång i kroppen som bidrar till förändringar i blodflödet. De här förändringarna ger upphov till färgmönster i ansiktet som vi kan avläsa.
Lite rött, grönt, blått och gult i olika mängder och placeringar i ansiktet karaktäriserar varje känsla. Det låter kanske konstigt att vi skulle gå runt och vara gröna, gula och blå i ansiktet. Men det handlar om att hjärnan avläser väldigt små skiftningar i de här färgerna undermedvetet. Forskarna kunde med hjälp av ett datorprogram förstärka färgerna och upptäcka att varje känsla bildar ett unikt mönster.
I analysen studerade forskarna bilder på 184 personer som fick göra olika ansiktsuttryck. Känslor som glad och ledsen samt mer komplicerade känslor som glatt överraskad och argt överraskad formade liknande färgmönster oavsett personens kön, etnicitet och hudton.
Några färgförändringar som röda kinder vid glädje och en rodnad i mitten av pannan vid ilska var förväntade. Men andra som den blå färg som uppkommer på hakan och runt läpparna vid glädje och den blå färgen runt ögonen vid ilska var inte väntade.
Forskarna frågade sig då om det är möjligt för en person att avläsa en annan persons känslor enbart genom de här färgförändringarna, alltså utan att personen rör en min. För att ta reda på det manipulerade de bilder av neutrala ansikten. De la då över till exempel färgmönstret för känslan glad på ett neutralt ansikte. De lät sedan 20 studiedeltagare gissa hur personen på bilden kände. Deltagarna gissade rätt i ungefär 75 procent av fallen. Neutrala ansikten som fått färgmönster som visar ledsenhet var lättast att tolka rätt och ilska var svårast. Trots att de enda ledtrådarna till känslan var små skiftningar i färg kring näsa, ögonbryn, kinder och haka lyckades deltagarna alltså ofta gissa rätt.
Tidigare och under extremt lång tid har man bara fokuserat på signaleringen av känslor via ansiktsuttryck och ansiktsrörelser som de enda informationskällorna i ansikten.
Forskarna hoppas att de nya upptäckterna ska möjliggöra framtida former av artificiell intelligens, som bättre kan känna igen och härma mänskliga känslor.
http://www.pnas.org/content/early/2018/03/16/1716084115
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sma-fargskiftningar-i-ansiktet-avslojar-vara-kanslor
Lämna ett svar