Flera faktorer kopplade till kvinnlig fertilitet och graviditet kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en omfattade brittisk studie. Vi pratar dock statistik, och inte en kontrollerad studie, även om man tittat på en halv miljon personer.
Studiens slutsats lyder: “Early menarche, early menopause, earlier age at first birth, and a history of miscarriage, stillbirth or hysterectomy were each independently associated with a higher risk of CVD in later life. The relationship between the number of children and incident CVD was similar for men and women.”
Hjärt- och kärlsjukdomarna orsakar klart flest dödsfall av alla världens sjukdomar, både bland kvinnor och män. Nästan hälften av oss dör i hjärt- och kärlsjukdom…
Rökning, övervikt, misskött diabetes, högt blodtryck mm innebär en ökad risk att drabbas av sjukdomarna. Men det finns andra riskfaktorer.
Den nyligen publicerade studien visar att vissa reproduktiva faktorer, som en mensdebut innan 12 års ålder, en övergång till klimakteriet innan 47 års ålder, ung ålder vid första förlossningen, missfall, dödfödsel och hysterektomi (en operation som innebär att livmodern tas bort), kan kopplas samman med en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet.
Personligen går mina tankar direkt till östrogenliknande ämnen både i mat (tex sojaprodukter) och plaster som bidrar till att tjejer numera får mens så himla tidigt… Det är bra oavsett att forskningen uppmärksammar detta.
500.000 män och kvinnor i Storbritannien, mellan 40 och 69 år har deltagit i den aktuella studien. Sedan 2010 har forskare följt deltagarnas hälsotillstånd och levnadssätt och under studiens sju år har 14.700 av dessa drabbats av en hjärt- och kärlsjukdom och över 3.400 av en stroke.
Tidigare vanor och socioekonomiska förhållanden har studien också tagit hänsyn till. 51 procent av deltagarna bedöms tillhöra den tredjedel av befolkningen med högst socioekonomisk status. Omkring 60 procent har en bakgrund som icke-rökare. Resultaten varierade dock inte nämnvärt mellan de olika befolkningsgrupperna.
Även om resultatet från liknande studier har varierat bekräftas slutsatserna i rapporten till stor del av tidigare forskning. En tidig mensdebut och en tidig övergång till klimakteriet har gång på gång pekats ut som riskfaktorer. Orsakerna är ännu inte helt kända, men forskning har visat att åldern för mansdebut kan påverka/kopplas till kroppens blodsocker, hormonnivåer och kroppsvikt. Flera andra studier har även visat att havandeskapsförgiftning innebär en ökad hjärt- och kärlrisk.
Studien ifrågasätter också den tidigare uppfattningen om att kvinnor som fött över tre barn i högre grad riskerar att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än barnens pappor. Resultatet av studien visar att risken är lika hög hos kvinnor som män med många barn, vilket indikerar att det snarare är sociala och psykologiska faktorer av föräldraskapet som spelar in och inte själva förlossningarna.
http://heart.bmj.com/content/early/2018/01/02/heartjnl-2017-312289
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tidig-mens-kopplas-till-hogre-risk-for-hjart-och-karlsjukdomar/
Lämna ett svar